Pénzügy
számla és csekk (Array)

A gázszolgáltatók mindenképpen behajtják a tartozásokat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 05. 15:05

93 milliárd forint a tét, és erről nem hajlandóak lemondani a multik, mert ez őket illeti. Akár újabb kikapcsolások is jöhetnek.

Korábban a témában:

Búcsúzóul

Mint már írtunk róla, az állami Főgáz csak tartozás nélkül veszi át a fogyasztókat a jelenlegi szolgáltatóktól. Vagyis az adósságok behajtása a multik dolga, és ez egyre sürgetőbb nekik, hiszen sorra kerülnek át az ügyfelek a nemzeti közműszolgáltatóhoz (legkésőbb jövő októberben a Tigáz fogyasztói).

A Világgazdaság azt tudakolta a szolgáltatóktól, mit szándékoznak tenni. Az E.ON azt mondta a lapnak, hogy a társaság kintlévősége jelentős, és keresik az együttműködés lehetőségét a nem fizető ügyfelekkel. A cég és a Tigáz (de nyilván a többi szolgáltató is) részletfizetést kínál a fizetéssel késlekedőknek, szélső esetben viszont kikapcsolhatják adósaikat az ellátásból, és behajtókat is küldhetnek hozzájuk.

A Tigáz hangsúlyozta: célja a kintlévőségek maradéktalan beszedése, az iparágban szokásos minden belső és külső behajtási eszközt alkalmaznak a hatékonyság növelésének érdekében. A fogyasztóknak a Tigáz által kibocsátott számlákat a szolgáltatóváltástól függetlenül meg kell fizetniük – szögezték le.

Az egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfelek átadását szabályozó földgázellátásról szóló törvény alapján, az érintett szolgáltatók eltérő megállapodása hiányában a fogyasztóknál felhalmozott hátralék az átadó egyetemes szolgáltatónál marad, amely a behajtásra jogi eszközöket vehet igénybe. Amennyiben az átadó egyetemes szolgáltató hátralék miatt korábban kikapcsolta a fogyasztót, akkor a visszakapcsolás az átvevőnél csak akkor lehetséges, ha a felhasználó rendezi az átadó felé a tartozását.

A FŐGÁZ-hoz tehát tartozás nélkül kerülnek át a fogyasztók és a szolgáltatás folyamatosan biztosított lesz, de a tartozás a régi szolgáltató felé továbbra is fennáll, amelyet a régi szolgáltató az átadást követően is jogosult marad érvényesíteni a fogyasztóval szemben. A szabálytalan földgázvételezés jogkövetkezményeit továbbra is a területileg illetékes földgázelosztók érvényesítik, hajtják be, mindez teljesen független az egyetemes szolgáltatásban történő változásoktól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.