szamla-es-csekk(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

A gázszolgáltatók mindenképpen behajtják a tartozásokat

93 milliárd forint a tét, és erről nem hajlandóak lemondani a multik, mert ez őket illeti. Akár újabb kikapcsolások is jöhetnek.

Búcsúzóul

Mint már írtunk róla, az állami Főgáz csak tartozás nélkül veszi át a fogyasztókat a jelenlegi szolgáltatóktól. Vagyis az adósságok behajtása a multik dolga, és ez egyre sürgetőbb nekik, hiszen sorra kerülnek át az ügyfelek a nemzeti közműszolgáltatóhoz (legkésőbb jövő októberben a Tigáz fogyasztói).

A Világgazdaság azt tudakolta a szolgáltatóktól, mit szándékoznak tenni. Az E.ON azt mondta a lapnak, hogy a társaság kintlévősége jelentős, és keresik az együttműködés lehetőségét a nem fizető ügyfelekkel. A cég és a Tigáz (de nyilván a többi szolgáltató is) részletfizetést kínál a fizetéssel késlekedőknek, szélső esetben viszont kikapcsolhatják adósaikat az ellátásból, és behajtókat is küldhetnek hozzájuk.

A Tigáz hangsúlyozta: célja a kintlévőségek maradéktalan beszedése, az iparágban szokásos minden belső és külső behajtási eszközt alkalmaznak a hatékonyság növelésének érdekében. A fogyasztóknak a Tigáz által kibocsátott számlákat a szolgáltatóváltástól függetlenül meg kell fizetniük – szögezték le.

Az egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfelek átadását szabályozó földgázellátásról szóló törvény alapján, az érintett szolgáltatók eltérő megállapodása hiányában a fogyasztóknál felhalmozott hátralék az átadó egyetemes szolgáltatónál marad, amely a behajtásra jogi eszközöket vehet igénybe. Amennyiben az átadó egyetemes szolgáltató hátralék miatt korábban kikapcsolta a fogyasztót, akkor a visszakapcsolás az átvevőnél csak akkor lehetséges, ha a felhasználó rendezi az átadó felé a tartozását.

A FŐGÁZ-hoz tehát tartozás nélkül kerülnek át a fogyasztók és a szolgáltatás folyamatosan biztosított lesz, de a tartozás a régi szolgáltató felé továbbra is fennáll, amelyet a régi szolgáltató az átadást követően is jogosult marad érvényesíteni a fogyasztóval szemben. A szabálytalan földgázvételezés jogkövetkezményeit továbbra is a területileg illetékes földgázelosztók érvényesítik, hajtják be, mindez teljesen független az egyetemes szolgáltatásban történő változásoktól.

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.