Pénzügy

Rezsi – jelentősen megugrottak egyes tartozások

szamla-es-csekk(210x140).jpg (Array)
szamla-es-csekk(210x140).jpg (Array)

Az áram- és a gázdíjnál is jócskán megnőtt azok száma, akik legalább 3-6 hónapja tartoznak, és a gázt majdnem duplája annyi fogyasztónál kapcsolták ki, mint korábban.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter parlamenti válaszainak összevetéséből szúrta ki a Népszabadság, hogy mennyire megnőtt tavalyhoz képest azoknak a háztartásoknak a száma, amelyeknek rezsifizetési gondjai vannak. És a kikapcsolásoknál is felfedeztek hasonló változást.

Az áramdíjnál például a 91–180 napja tartozók száma több mint kétszeresére ugrott: az idei májusi adatsor szerint ők már 170 ezren voltak. A gázszámláknál negyedével (67 ezerre) nőtt azok száma, akik ugyanennyi ideje tartoznak. Viszont a távhőnél tizedével, 16 ezerre csökkent a hátralékosok száma (szintén 91-180 napos nemfizetést nézve).

A 31–90 napos gáztartozások száma például negyedével nőtt, a 180 napon túliaké viszont 30-40 százalékkal visszaesett, és 16 százalékkal 236 ezerre mérséklődött az 1–30 napos késéssel fizetők köre is.

A tavalyihoz képest 81 százalékkal (azaz majdnem duplájára) emelkedett (71 ezerre) a gázszolgáltatásból kikapcsolt lakossági fogyasztók száma is. Az áram és a távhőszolgáltatásból viszont a korábbinál kevesebb embert kapcsoltak ki (21 ezret, illetve kis híján 7 ezer háztartásban korlátozták a meleg víz használatát).

Ha kíváncsi, mit mondott erre a lapnak a szakértő, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik