Pénzügy
allampapir(430x286).jpg (Array)

Alaposan rákattantunk az állampapírra

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 10. 08:24

Már annyit tartunk belőle, mint amennyi az államosított magánnyugdíjvagyon volt.

Korábban a témában:

A várakozásokat meghaladva, fél év alatt ötödével nőtt a múlt év végéhez képest a magyar lakosság állampapír-állománya, ami megközelítette a 3000 milliárd forintot – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban.

Úgy vélte, a lakossági befektetőknek a mostani alacsony kamatkörnyezetben nagyon vonzó a 2,5-4 százalékos kamat, ami a különböző lakossági termékekkel elérhető, és fontos számukra az a biztonság is, amit az állam szavatol.

Elmondta, hogy 2015 első félévében az ÁKK időarányosan túlteljesített, kötvényekből és lakossági állampapírokból is a tervezettnél többet bocsátott ki, emiatt meg kellett emelni az éves célokat. Egyedül az éven túli diszkontkincstárjegyeknél volt elmaradás, itt viszont szándékosan visszafogták a kibocsátást a más területeken jelentkező többletkibocsátások miatt – tette hozzá.

A nemzetközi befektetői környezetről szólva kifejtette, hogy a piacon egészséges a kereslet a magyar papírok iránt, amelyek hozamai egy szinten vannak a térség magasabb hitelminősítői besorolásban lévő országaival. Példaként említette, hogy Románia belföldi állampapírjainak hozamai minden futamidőt tekintve magasabbak, mint a forinté, vagyis a piac a magyar belföldi adósságot biztonságosabbnak tartja, mint a románt. A lengyeleknél is alacsonyabbak a 3 éves futamidőig a magyar kamatok, és az ennél hosszabb állampapíroknál magasabb a forintkamat – mondta az ÁKK vezérigazgatója a lapnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.