Gazdaság

Matolcsy tízmilliárdjával vásárolja fel a saját állampapírjait

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)

A jegybank gyakorlatilag önmagának hitelez. Az alapítványai az állampapírpiac jó részét felvásárolták.

A Bónusz Magyar Állampapírok állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a “növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető”, ezt írta az Mfor.hu szerint a múlt héten az Államadósság Kezelő Központ a lakossági állampapír-állományról. 

A lap megkérdezte az MNB-t, hogy kik azok az egyéb szervezetek, akik tízmilliárdjával vásárolják fel a magyar állampapírokat. Azt mondták, nem tudják, és nem is tudhatják, mert ezt nem jelzik külön a szervezetek. Utánanéztek más adatbankokban, és kiderült, hogy az MNB alapítványai is a legnagyobb vevők között vannak. 

A rendelkezésre álló 2014-es beszámolók alapján a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae egyaránt rendelkezik Bónusz Magyar Államkötvénnyel. A 3 alapítvány összesen 57,15 milliárd forintnyival, írja az Mfor. Ez a tavalyi állomány 15 százaléka. 

Ha csak a nonprofit szervezetek vásárlásaival kapcsolatos adatokat nézzük, a helyzet még durvább. Tavaly év végén a jegybanki adatok szerint nonprofit szervezetek 90,6 milliárdnyi állampapírt birtokoltak, ennek 63 százaléka volt az említett MNB-alapítványoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik