Pénzügy

Szabadultak a külföldi befektetők a magyar állampapírtokól

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Májusban mintegy 10 százalékkal csökkent a nem magyarok által birtokolt kötvényállomány nagysága.

Tény: május elején a külföldiek által birtokolt kötvényállomány körülbelül 400 milliárd forinttal (mintegy 10 százalékkal) csökkent. Azonban a külföldiek állampapír-eladásainak minimális hatása volt a magyar államadósság kamatszintjére – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Barcza György azt is kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programjának múlt héten bejelentett új elemei jelentős segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ne a piac kényszerítse ki, milyen adósságfinanszírozási stratégiát folytat Magyarország.

Az első fél évben kedvezőek voltak az állampapír-piaci folyamatok, amelynek következtében a kibocsátás kedvezőbben alakult, mint a tervezett. Most körülbelül két hónappal vagyunk előrébb az időarányos mértéknél. Ezen belül jól teljesítettek a forintkötvények, és kifejezetten jól teljesítettek a lakossági állampapírok, illetve a letelepedési kötvény és a prémium euró-államkötvény. Utóbbi kettőnél 60­-70 százalékban teljesült már az éves terv május végéig – mondta a lapnak a szakember.

Ha kíváncsi, mi lett a külföldiek által eladott kötvényekkel, hogyan hatnak az államadósság kezelésénél bevezetett újdonságok, és hogy milyen arányban finanszírozta meg eddig a magyar lakosság a költségvetési hiányt, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik