Pénzügy

Éhséglázadások jöhetnek Görögországban

görög népszavazás (Array)
görög népszavazás (Array)

A bankok valószínűleg nem nyitnak ki, kifogynak a pénzből, 2-3 hét alatt pedig mindenből hiány lehet, ami egy hónap múlva a helyzet igazi eldurvulását okozhatja.

Nyert a görög demokrácia

Zsiday Viktor befektetési szakember legújabb blogbejegyzésében azt vizsgálja, milyen hatással lehet a hétköznapokra a kialakult görög helyzet.

Megállapítja, hogy működő bankrendszer nélkül nincs utalás, utalás nélkül nincs kereskedelem, nincs export, nincs import, és hamarosan áruhiány lép fel. A görög bankoknak gyakorlatilag egy petákjuk sem maradt. Hacsak az EKB nem nyitja meg a pénzcsapokat – és ez a szavazás fényében szinte biztos, hogy nem következik be –, akkor Görögországban továbbra sem lesz pénz. Ez azt jelenti, hogy nemhogy napi 60 vagy 20 eurót, de egy centet sem fognak kiadni az automaták – előlegezte meg, mi várható.

Kérdéses szerinte, hogy a görög kormányzat mit tesz majd, de az egyértelmű, hogy a bankok egyelőre megszűntek létezni, marad a készpénzalapú gazdaság. Ez nagyjából 2-3 hét alatt teljes élelmiszer- és üzemanyaghiányhoz fog vezetni, 1 hónap múlva pedig kitörnek az éhséglázadások – vázolja a lehetséges fekete jövőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik