Pénzügy

Baljós árnyak: 5 jel, amely azt mutatja, hogy ideje új állás után nézni

iroda, dolgozó, állás, munka (Array)
iroda, dolgozó, állás, munka (Array)

Ha úgy érzi, hogy munkahelyén nem fejlődik és nem töltődik fel, de nem tudja eldönteni, hogy ez csak egy rossz periódus, vagy már a kiégés kezdete, olvasson tovább!

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy a munkánkban már nem találtunk túl sok örömet, ugyanakkor annyira rossz sem volt a helyzet, hogy mindenáron ki akarjunk lépni – írja a Profession.hu. A biztos fizetés és a viszonylagos problémamentesség mögött azonban ott mocorgott bennünk az érzés, hogy ennél azért (sokkal) többre lennénk képesek.

Az eredmény a lassú belefásulás és a várakozás arra, hogy valami történjen. A Careerealism összegyűjtötte azokat a jeleket, amelyeket vészcsengőnek tekinthetünk.

1. Lassan “megfőznek” minket!

William J. Reilly írót idézik, aki az 1949-ben megjelent “Hogyan kerüljük el a munkát?” című könyvében arról ír, hogy ha valaki olyan dolgokat kell, hogy végezzen, amelyeket nem kedvel, akkor ingerlékennyé válik. A feladatok monotonná válnak és az érzékek lassan eltompulnak.

Reilly úgy véli, ha ilyen esetben nem lépünk ki a szituációból, akkor könnyen annak a békának a helyében találhatjuk magunkat, amelyet egy fazék hideg vízbe helyeztek a tűzhelyen. Amint a víz hősmérséklete lassan növekszik, a béka egyre kényelmetlenebbül érzi magát, de nem elég rosszul ahhoz, hogy kiugorjon az üstből. Anélkül, hogy tudatában lenne annak, hová vezet ez a változás, a hőmérséklet eléri a kritikus pontot és a béka elveszíti az eszméletét.

Az író szerint így főzik meg a munkavállalókat is, és így tompulnak el lassan, de biztosan. Anélkül, hogy észrevennék. Ne várjunk tehát valami drasztikus eseményre a munkahelyen a váltáshoz, vegyük észre, ha elkezdődött az eltompulási folyamat és “ugorjunk”!

 

2. Azt csináljuk, amit mások szerint tennünk kellene!

Éreztük már valaha úgy, hogy az életünk a másoknak való megfelelés végeláthatatlan sorozata? Nézzünk magunkba és ismerjük fel, ha valójában azért dolgozunk az adott területen/munkahelyen, mert a szüleink elvárásainak szeretnénk megfelelni, le akarjuk nyűgözni a barátainkat vagy egy elképzelt ideálképet kergetünk.

Ha így van, akkor nem vagyunk hűek önmagunkhoz, és ez előbb-utóbb lelki és testi tüneteket fog ölteni. Gondoljuk át, hogy mit akarunk az élettől, tegyünk konkrét lépéseket ennek eléréséért már ma!

3. A munka monoton unalommá vált!

Nagy a különbség, hogy egy egyébként élvezetes munkahéten időközönként el kell látnunk unalmasabb feladatokat, vagy a munkahelyen tőlünk elvárt feladatok egésze olyan, hogy kiöli az életkedvet belőlünk. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy folyamatosan arról álmodozunk, hogy kiszakadva a lélekölő unalomból lelkesítő és kreatív munkát végezhetünk, ideje, hogy valóra váltsuk álmainkat!

A másik két baljós jelért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik