Pénzügy

Megadta magát a görög kormány

görög (Array)
görög (Array)

Kisebb módosításokkal Görögország kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó javaslatait. A német pénzügyminiszter azonnal nemet mondott.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedd este levélben közölte megváltozott álláspontját a nemzetközi hitelezők képviselőivel – értesült a Financial Times. Azt írta, kormánya kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó, a bizottság honlapján nyilvánosságra hozott átfogó javaslatcsomagját bizonyos módosításokkal, kiegészítésekkel és pontosításokkal a június 30-án lejáró nemzetközi hitelprogram meghosszabbításának és a hitelmegállapodás részeként.

Az új javaslatot szerdán késő délután vitatják meg az euróövezeti pénzügyminiszterek egy újabb telekonferencia keretében. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter első reagálásában elutasította a görögök újabb javaslatát, mivel szerinte Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök levelével nem vált egyértelműbbé a helyzet, nincs miről komoly tárgyalásokat folytatni. Schäuble emlékeztetett arra is, hogy június 30-án lejárt a Görögországot támogató európai hitelprogram hatálya, így nem lehet a korábbi status quóhoz ragaszkodni.

.

Ciprasz levelében öt pontban foglalta össze kéréseit és felajánlásait. Egyebek között azt kérte, hogy tartsák fenn a görög szigeteknek járó 30 százalékos áfakedvezményt és lassabban vezessék ki a rendszerből a legszegényebb nyugdíjasok megsegítését célzó pótlékokat. Azt ígérték, hogy eltörlik a mezőgazdasági dolgozó adókedvezményeit, csökkentik a védelmi kiadásokat, ősszel megteremtik a nyugdíjrendszer átfogó reformjának jogi kereteit, valamint megállapodás esetén elfogadják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korábbi ajánlásainak egy részét.

Egy euróövezeti tisztségviselő úgy vélte, hogy elméletileg július 20-ig megköthetik az új megállapodást a görögökkel. Ez a dátum újabb fontos határidő, a görög kormánynak ekkor kell 3,5 milliárd eurót törlesztenie az EKB-nak. Június-augusztusban egyébként összesen 11 milliárd eurót kellene átutalnia a görög kormánynak a nemzetközi hitelezők számláira, miközben az államkassza üres. Athén június 30-án nem teljesítette mintegy 1,6 milliárd eurós fizetési kötelezettségét a Nemzetközi Valutaalap felé, halasztást kért a fizetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik