Pénzügy

Görögországot biztosan nem hagyják csődbe menni

görög adósság (Array)
görög adósság (Array)

A szakértő szerint azért nem lesz csőd, mert ha bejelentenék, az azonnali 240 milliárd eurós veszteséget jelentene a hitelezőknek. A görögök viszont megkönnyebülnének.

Ilyen még nem volt az IMF történetében

Jogi értelemben vett államcsődre nem, elhúzódó válságra azonban számít Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, aki erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Akár Athén, akár valamely hitelezője bejelenthetné a csődöt, de ha ez megtörténik, akkor az a leírások miatt Görögország hitelezőinek 240 milliárd euró azonnali veszteséget jelentene, miközben a görög államnak megkönnyebbülés volna – mondta.

A szakember szerint a visszafizethetetlen mértékű hitelek és adósságszolgálat nélkül zökkenőmentes lenne az állam működése, hiszen Görögország az elmúlt években elérte, hogy kiadásait fedezzék a bevételek.

Lentner Csaba szerint “Görögországot nem hagyják csődbe menni”, hiszen az ország – szemben Argentínával – euróövezeti tagként “csapatban játszik”, ezért a felek majd “élnek egymás mellett és minden megy a végtelenségig tovább”.

Megjegyezte, hogy Görögországot – amely korábban már hétszer ment csődbe – az hozta a mostani helyzetbe, hogy az Európai Központi Bank és az IMF túlhitelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik