keszpenzfelvetel(960x640).jpg (Array)
Pénzügy

Egyre jobban úszunk a készpénzben

A forgalomban lévő készpénz mennyisége 2013 óta folyamatosan nő, és már nemsokára megközelíti a 4 ezer milliárd forintot.

Az MNB legfrissebb, az idei első negyedévet vizsgáló pénzforgalmi statisztikájából az látszik, hogy az idei év első három hónapjában a kivett pénz mennyisége 1540 milliárd forintra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 8,3 százalékkal több pénzt vettünk fel. Közben 0,2 százalékkal csökkent a felvételek száma. Vagyis kevesebb alkalommal, de több pénzt vettünk fel. 2014 elején még 56 860 forint volt az átlag, ami idén 61 694 forintra hízott. Magyarázata az lehet, hogy az ingyenes készpénzfelvételre csak havonta két alkalommal van lehetőség – valószínűleg erre mind többen odafigyelnek, írta az mfor.hu.

A készpénzfelvételnél is jobban nőtt azonban a kártyás vásárlások értéke, 18,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy már majdnem 580 milliárd forintot költöttünk el ilyen módon.

Az is érdekes, hogy egyre kevesebb a bankszámla. Már csak 10,37 millió darab forint- és devizaszámlát tartunk fent, 241 ezerrel kevesebbet, mint egy éve. AZ egy év alatt a devizaszámlák száma nőtt, a forintszámláké pedig csökkent.

Bankkártyából is kevesebb lett, majdnem 55 ezer darabbal, így most 8,86 millió van belőlük, ebből érintésmentes 3,92 millió darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik