Gazdaság

A készpénz megszüntetését javasolják

penz(210x140).jpg (Array)
penz(210x140).jpg (Array)

Neves közgazdászok állítják, hogy számos problémára megoldás lenne, ha a bankókat kivonnák a forgalomból.

A készpénzt, a bankjegyeket és a pénzérméket is kivonatnák a forgalomból neves közgazdászok.

“A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít” – mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német “bölcsek tanácsának” a tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

Fokozatos kivezetést javasolnak

A neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. “Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is” – javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani. “A készpénforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű banjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében” – javasolja. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást – mutat rá.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének – fejti ki a Handelsblatt cikkében a közgazdász professzor. “Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra ézéktelen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot” – véli a közgazdász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik