Pénzügy

3,25 millió forintot is hozhat az új félszocpol

lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)
lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)

Júliustól igényelhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK, használt lakásra, felújításra is, lakásmérettől, energetikai osztálytól és gyermekszámtól függő összegben. 

A legtöbb ingatlanpiaci szakember egybehangzóan állítja, hogy a hazai lakáspiacon a tavalyi esztendőben trendforduló történt: az árak az év első negyed évében elérték a mélypontjukat, az ezt követő háromnegyed évben pedig emelkedni kezdtek az országos átlagárak is.

Ezt a folyamatot pontosabban is bemutatja az FHB Lakásárindex, mely szerint 2013. utolsó három hónapjához képest 2014. IV. negyedévében a lakásárak névértéken, azaz nominálisan 5,8 százalékkal, míg az inflációval korrigáltan, tehát reálértelemben pedig ennél is nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal emelkedtek.

Bizakodásra ad okot az a tény is, hogy hosszú évek óta először 2014-ben haladta meg a lakástranzakciók száma a 100 ezret, az idei évben pedig akár a 140 ezret is elérheti.

Július elsejétől jön a CSOK

A bank vezérigazgató-helyettese 2015-ben további áremelkedést vár a lakóingatlan-piacon. Tokodi Gábor optimizmusát a háztartások javuló jövedelmi helyzete, a csökkenő lakáshitelkamatok és infláció, valamint az élénkülő lakáspiac mellett egy további tényezőre is alapozza, mégpedig arra, hogy július 1-jétől igényelhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

Ez a kedvezmény valójában egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely az új lakásvásárlás és építés mellett a használt lakás vásárlására és bővítésére is igényelhető, ezáltal a korábbi „félszocpolt” pótolja szélesebb kör számára, nagyobb támogatásokkal – mondja Tokodi.

Több előnye is van

A CSOK-nak a jelenlegi lakásépítési kedvezménnyel szemben több előnye is van. Talán a legfontosabb, hogy használt lakás vásárlására és bővítésére is kérhető lesz. Nem kevésbé fontos változás, hogy akár már egy meglévő, vagy vállalt gyermek esetén, illetve 40 m2-es lakás esetén is igényelhető.

A CSOK támogatások nagysága a gyermekek száma, a lakás hasznos alapterülete, és energetikai besorolása alapján: 

 

Önerőnek számít vagy nem?

A maximális ingatlanméret, amihez igénybe lehet venni, 160 m2 (a hasznos alapterületre vonatkoznak a méretbeli megkötések). Az Otthonteremtési Kedvezmény a meglévő vagy vállalt gyermekek száma, a lakás alapterülete és energetikai besorolása alapján 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő összeg lehet. Amennyiben hitelfelvétellel együtt igénylik a kedvezményt, akkor akár az önerőbe is beszámítható a CSOK.

A CSOK abban az esetben igényelhető, ha a támogatás igénybevételével vásárolt lakás vételára nem haladja meg a következő értékeket:

Tokodi Gábor azt prognosztizálja, hogy az elkövetkező években a CSOK igénylések száma elérheti akár a 40 ezret is. Elmondása szerint valószínűsíthetően a 25-35 év közötti lakásvásárlók körében lesz a legnépszerűbb ez a támogatási forma. Számítanak az első saját lakásukat vásárlókra és további, a családi helyzetüket lakás vásárlásával, bővítésével most megoldó ügyfelekre, mivel az elmúlt években sokan halasztották el az ilyen, lakáscélú beruházásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik