Pénzügy

A könyvvizsgálók tiltakoznak brókertörvény miatt

brokerbotrany(1)(210x140).jpg (Array)
brokerbotrany(1)(210x140).jpg (Array)

Alaptörvény-ellenesnek tartja az új rendelkezést, és emiatt az alapvető jogok biztosához fordul a Magyar Könyvvizsgálói Kamara.

Márciusban szavazták meg a brókertörvényt

A jogszabály-módosítás lényege, hogy a meghatározott pénzügyi szervezeteket auditáló könyvvizsgálók vagyonát is zár alá vehetik, ha az adott cégnél 50 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja merül fel.

A kamara érvelése szerint a rendelkezés indokolatlanul korlátozza a tulajdonhoz való alapjogot.Különösen sérelmesnek tartják a törvénynek az a részét, amely lehetővé teszi, hogy olyan vagyont is zár alá vegyenek, amely biztosan nem a bűncselekményből származik. És hogy ha a közjegyző a jogszabályoknak és szerződésszerűen végezte munkáját, és részesként sem működött közre a bűncselekmény elkövetésében, akkor is zár alá vehetik vagyonát.

Ilyen körülmények között a tulajdonjog korlátozása a kamara szerint nem indokolható, ezért arra kérik a biztost, kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a rendelkezés Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát – írta a Napi.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik