Pénzügy

Öngyilkos mondatok – mit ne mondjunk az új munkahelyen

munka (Array)
munka (Array)

9 mondat, amit jobb, ha nem ejt ki a száján az első munkanapon. Vagyis kiejthet, csak nem biztos, hogy akkor hosszú távra tervezhet.

Az első munkanap mindig elég parás, újak vagyunk, mindenki ránk kíváncsi, minket figyel. És jó eséllyel elég jól bevésődnek a kollégákban és a főnökökben is, amit aznap teszünk. Mi meg persze azt szeretnénk, ha jó lenne az első benyomás rólunk, barátkozunk, érdeklődünk. Vagyis dumálunk. De csak óvatosan.

A Business Insider szakértői cikke szerint, melyet a Profession.hu idéz, a következő 9 mondat lehet a “garancia” arra, hogy az első három hónap után nem feltétlenül akarják majd tovább folytatni velünk a munkát! Vagyis amiket jobb, ha elkerülünk:

1. “A legutóbbi munkahelyemen…”

Senki nem szereti a tudálékoskodókat. Lépjünk energikusan a tettek mezejére, de őrizzük meg visszafogottságunkat. Ne a szó negatív, visszahúzódásra vonatkozó értelmében, hanem abban, hogy a tanulásra, nem pedig a tanácsok osztogatására koncentrálunk.

2. “Mikor kaphatok fizetésemelést?”

A fizetés emelésére vonatkozó bármilyen utalás teljesen értelmetlen és nevetséges addig, ameddig nem jutottunk túl a próbaidőn.

3. “Pénteken korábban el kell mennem!”

Ha munkába állás előtt az ilyen jellegű kérésünket nem jeleztük, megemlíteni ezt az első munkanapon úgy hat, mintha bombát dobtunk volna le. A kommunikációs készségek hiányára és nagyfokú tiszteletlenségre vall.

4. “Kivel érdemes találkoznom és ki az, akit kerülnöm kell?”

Az ilyen jellegű kérdéssel gyakorlatilag arra szólítjuk fel munkatársainkat, hogy pletykálkodjanak. Az egyik kolléga ellenérzése a másik iránt az ő személyes ügye, olyan okok és történések állhatnak mögötte, amibe nincs betekintésünk. Beszélgessünk mindenkivel külön-külön és ítéljük meg magunk, ki áll hozzánk közel.

5. “Ezt nem így tanultam…”

Mindig tartsuk pozitív hangulatban a beszélgetést. A munkaadó nem azt akarja hallani, hogy mi az, amit nem tudunk megcsinálni, hanem látni akarja, hogy nyitottak vagyunk és el akarjuk sajátítani a vállalatnál bevált módszereket. Persze ha valamiben jobb megoldást tudunk nyújtani, ne hallgassuk el, de vigyázzunk a megfogalmazással, nehogy kritikaként értelmezzék.

A másik négy karriergyilkos mondatért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik