Pénzügy

5 ok, ami miatt jó eséllyel bukhatja a fizetésemelést

fizetésemelés (Array)
fizetésemelés (Array)

Van, amikor nem feltétlenül, vagy nem csak a főnököt hibáztathatjuk azért, ha nem kapunk a jelenleginél több fizut. Szóval nem árt néha egy kis önvizsgálat, amiből kiderülhet, hogy ha többet akarunk keresni, változtatnunk kell.

A Profession.hu bemutatta azt az 5 legfőbb visszahúzó erőt, amelyek miatt hiába várjuk a fizetésemelést. Az okok ráadásul belőlünk eredhetnek, ám könnyen tehetünk ellenük. Hogy hogyan, arra is adnak tippet. Íme a csapdák, amelyeket érdemes elkerülni!

1. Félünk a csalódástól

Lehet, hogy az újévi fogadalmaink között szerepelt a magasabb fizetés elérése, de ennyi idő után azt láthatjuk, valamiért mégsem sikerült a megvalósítás útjára lépni. Tény, hogy ez a történés nem hathat ránk lelkesítően, és inkább csalódást érezhetünk. De ne elégedjünk meg a könnyebbik választással – ami a feladást jelenti ebben az esetben!

Egyszerűen csak tegyük fel magunknak ezt a kérdést: Valóban minden tőlünk telhetőt megtettünk? Maximálisan bedobtuk magunkat a cél érdekében? Minden lehetőségnek a végére jártunk? Izgalmas kérdések, igaz? Válaszoljunk rájuk teljesen őszintén, önmagunkat sosem érdemes megvezetni vagy becsapni. Ám az is előfordulhat, hogy túlságosan merész célokat tűztünk ki magunk elé – ebben az esetben következő alkalommal ne tegyük olyan magasra a mércét.

2. Egyoldalú elvárásokat támasztunk

A valamit valamiért szemlélet bölcs tanács, de a mindennapokban mégis ritkán alkalmazzuk. Ha magasabb fizetésre vágyunk, egyszerűen meg kell vizsgálnunk: miben tudunk többet nyújtani ahhoz képest, mint amit korábban csináltunk? És a másik félnek miért érné ez meg? Mi az a tipikus win-win helyzet, ahol a kereslet és a kínálat egymásra találhat?

Alanyi jogon senkinek sem szavazott még a főnöke magasabb fizetést, ám valamilyen fejlődés, plusz képesség vagy tudás megszerzése, nagyobb felelősségvállalási hajlandóság már okot ad arra, hogy előálljunk a fizetésemelési igénnyel. Sőt, még nagyobb ugrást érhetünk el jövedelmünkben, ha egy új munkahelyet keresünk – ugyanis ott teljesen tiszta lappal kezdhetünk, míg a meglévő munkahelyünkön lehet, hogy rajtunk ragadt akár a pályakezdő címke. Ezt nehéz magunk mögött hagyni, bármilyen lendületes karrier utat is futunk be egy adott cégen belül.

3. Kényelmes énünk visszahúz

Alapvető emberi tulajdonság, hogy szinte az utolsó pillanatig ragaszkodunk a megszokott dolgainkhoz, és nem rúgjuk fel egyik pillanatról a másikra a komfortzónánk teremtette helyzeteket. Igaz ez a meglévő fizetési szintünkre is – és hát, valljuk be, a fizetésemelés szóba hozása sem megy olyan könnyen mindenkinek. Így az esetek többségében csupán eljátszunk a gondolattal, hogy bemegyünk a főnökünkhöz, és a megnövekedett feladatainkra és túlóráinkra is visszavezetve kérünk, mondjuk egy 20%-os fizetésemelést.

Azonban itt gyakran meg is állunk, mert elkezdünk azon agyalni: “De mi van, ha nemet mond?!” A nagy lehetőségeket éppen az ilyen hozzáállás miatt szalaszthatjuk el. Pedig a döntés a mi kezünkben van: vagy passzívan várjuk, hogy mások tartsák szem előtt az érdekeinket, és semmi nem történik; vagy a tettek mezejére lépünk és teszünk azért, hogy valami változzon.

Van még legalább két dolog, amire érdemes odafigyelnie. Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik