Pénzügy

A volt devizahitelesek többsége csak a fix törlesztőrésztettben bízik

Az MNB becslése szerint a lakáscélú hitelek átlagos referencia thm-je 7,09 százalék, az átlagos minimum kamat 5,80 százalék, a maximum pedig 6,55 százalék

A hitelkiváltással csökkenhet a korábbi devizahiteles ügyfelek törlesztőrészlete, de a döntésnél nagyon körültekintően kell eljárni, mert bár a forintosítással megszűnt az árfolyamkockázat, a kamatkockázat továbbra is fennáll – mondta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Ennyibe kerül ma a hitel

Szabó József kifejtette: az MNB hitel- és lízingválasztó alkalmazásának adatai alapján megbecsülték az átlagos kamatszinteket, ez alapján a lakáscélú hitelek átlagos referencia thm-je (teljes hiteldíj mutatója) 7,09 százalék, az átlagos minimum kamat 5,80 százalék, a maximum pedig 6,55 százalék.

A szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetén a referencia thm 8,50 százalék, az átlagos minimum kamat 6,43, a maximum kamat pedig 7,87 százalék.

A hitelkiváltást érdemes jól átgondolni

Az igazgató kiemelte: mostanra a többség már megkapta az elszámolási értesítőt, sokaknak csökkent a tőketartozásuk és törlesztőrészletük, és vannak lehetőségek a törlesztőrészletek további csökkentésére. Hozzátette: a bankok erőteljes kampányba kezdtek a fizetőképes ügyfelek megszerzése érdekében, a fogyasztóknak pedig érdemes jól átgondolni, és alaposan utánaszámolni a hitelkiváltásnak.

A stabilitási jelentés adatait felidézve elmondta, hogy a devizahitelesek 14 százaléka nem váltaná át devizahitelét fix törlesztésű forinthitelre, az átváltani szándékozók pedig az eredetivel megegyező vagy alacsonyabb törlesztőrészlet reményében váltanak.

Mikor éri meg a hitelkiváltás?

Az igazgató elmondta: akkor érdemes élni a hitelkiváltással, ha az ügyfél azonos futamidővel, de alacsonyabb kamattal számolhat, vagy ha bár a törlesztőrészlet magasabb lesz, de a futamidő rövidebb lesz, így gyorsabban megszabadulhat hitelétől.

Szabó József elmondta: a döntésnél érdemes mérlegelni a megtakarítható összeget, az új törlesztőrészlet nagyságát, a futamidő változását, a kamatszintet, emellett pedig a thm-et is. Az új szerződés feltételeit is meg kell nézni, valamint azt, hogy milyen egyéb költségek változhatnak egy-egy hitelnél – tette hozzá.

A határidőkre figyelni kell

A szerződés módosulásának határidejével kapcsolatban az igazgató kifejtette: ha az ügyfél nem kezdeményezi a forintosítás mellőzését, a módosulás napja a kézhezvételt követő 31. nap, innentől kezdve lehet felmondani a hiteleket, és más hitelek után érdeklődni, majd további 60 nap áll rendelkezésre a hitel felmondására. Ha a fogyasztó kezdeményezi a forintosítás mellőzését, de nem felel meg a feltételeknek, akkor szerződése az elutasítás kézhezvételét követő napon módosul. Ha kezdeményezését elfogadja a pénzintézet, akkor a szerződés módosulásának napja az elbírálás után a módosult szerződés mellékleteinek kézhezvételét követő nap.

Szabó József felhívta a figyelmet arra is, hogy a fair bankokról szóló törvény korlátok közé szorítja a fix és változó kamatozású hitelek feltételeinek változtatását.

Ezzel is számolni kell

A szerződés felmondásával kapcsolatban Szabó József elmondta, hogy összesen 90 nap áll rendelkezésre a fogyasztónak a teljes tartozás visszafizetésére, a hitelkiváltás pedig ingyenes, semmilyen költséget nem számolhat fel a bank, de ez csak a visszafizetendő régi hitelre vonatkozik. Az új hitelt nyújtó bank az üzleti feltételeiben megszabott díjakat felszámíthatja.

Szabó József kifejtette: célszerű akkor felmondani a szerződést, ha már írásos “ígérvény” van a kiváltó hitelre. Kitért arra is, hogy a felmondott hitel visszaállítására nincs jogszabályi kötelezettsége a banknak, de saját szabályai alapján dönthet így.

Az árfolyamgátas hiteleknél át kell gondolni, érdemes-e kiváltani, mert kiváltás esetén valószínűleg emelkedik a törlesztőrészlet.

A lakástakarékpénztárnál, ha lejár egy adott szerződés, akkor a kifizetés körülbelül 90 nap, ami gondot okozhat, ha figyelembe vesszük, hogy 90 napja van a fogyasztónak a felmondott hitel visszafizetésére. Ezért felmondás esetén érdemes – külön díj ellenében – gyorsított kifizetési eljárást kérni. A felmondásnál figyelni kell arra is, hogy az állami támogatás és kamatai elvesznek, ha 4 éven belüli a szerződés – mondta el Szabó József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik