Pénzügy

200 ezer forint eltérés is lehet a hitelkiváltás költségénél

hitel (Array)
hitel (Array)

Egy átlagos, 7 millió forintos hitel lecserélésénél az azonnal kifizetendő kezdeti költségekben ekkora lehet a különbség a legjobb és a legrosszabb lehetőség között.

Hitelkiváltás forintosítás után

A forintosított lakáshiteles ügyfelek legnagyobb kérdése ma az, hogy találnak-e kedvezőbb hitellehetőséget a bankjuk által automatikusan megajánlott szerződésnél. A szabályozásnak köszönhetően forintosított hitelünket ingyenesen felmondhatjuk és kiválthatjuk. A döntéskor azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az újonnan felvett hitelnek lehetnek induló költségei.

Nem csak az új hitel alacsonyabb törlesztőrészlete számít tehát; a Bankmonitor.hu legfrissebb körképében a forintosított lakáshitelek kiváltásához tartozó költségeket mutatja be. A különbség nem kicsi egy átlagos, 7 millió forintos hitelnél az azonnal kifizetendő kezdeti költségekben a legjobb és a legrosszabb lehetőség között a portál összehasonlítása szerint az eltérés 176 ezer forint.

A hitel lezárásának ugyan nincs költsége, de az új hitelnek van

A forintosított hitelek kiváltásakor az ügyfél a szerződésmódosulást követő 60 napon belül felmondhatja a hitelt, és a hitel megszűnésekor annak lezárásáért a bank nem számolhat fel semmilyen díjat. Ehhez persze annak is teljesülnie kell, hogy az adós a felmondott hiteltartozást a felmondástól számított 90 napon belül visszafizesse. Így az úgynevezett végtörlesztési díjat az adós megspórolja, amely a fennálló tartozástól függően százezres tétel is lehet.

Az új hitel lebonyolítása azonban a sztenderd folyamat szerint történik, azaz a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecslésével, tulajdoni lapokkal, hitelfolyósítási díjjal és közjegyzői szerződéskötéssel is számolniuk kell az ügyfeleknek. Ezek részben banki költségek, részben a folyamat során felmerülő, de elengedhetetlen nem banki szolgáltatások díjai. A költségek egy része egységes szabályozás alá esik, tehát minden esetben ugyanannyiba kerül függetlenül attól, hogy az ügyfél melyik bankot választja. De adódik olyan szolgáltatás is a hitelkiváltás kapcsán, amelyet minden esetben díjmentesen kell biztosítani, mert a törvény így rendelkezik.

Akár díjmentes is lehet

Egy átlagosnak tekinthető, 7 millió forint összegű forintosított hitel kiváltását megvizsgálva a teljes lebonyolítás banktól függően akár teljesen díjmentes is lehet, de akár 100 000 forint fölé is kúszhat a díjak és költségek végösszege.
A jó ügyfelekért folytatott versenynek köszönhetően új akciókkal rukkoltak elő a bankok, amelynek keretében pluszpénzt írnak jóvá az ügyfelek számláján, ha másik pénzintézetnek fogadnak hűséget a futamidő hátralévő részében.
Ez azt jelenti, hogy az ingyenes hitelbírálaton és szerződéskötésen kívül például egy törlesztőrészletnek megfelelő összeget, de akár százezer forintot is jóváírnak az adós számláján sikeres hitelkiváltás esetén. Íme, milyen költségekre számíthatnak az adósok.

Ha kíváncsi, a banki költségeken kívül még milyen kiadásra kell számítania a hitelkiváltáskor, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik