pénz, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
Pénzügy

Egymilliót is spórolhat a forintkiváltó hitellel

Hiba lenne most elégedetten hátradőlnie annak, akinek az elszámolás, forintosítás után jelentősen csökkent a törlesztője. Egy egyszerű hitelkiváltással ugyanis tovább faraghatja a havi fizetendőt. Megmutatjuk, hol találja ehhez a legjobb banki ajánlatokat. 

Az árfolyamrésből és az egyoldalú kamatemelésből származó visszatérítés mintegy 500 ezer élő deviza-jelzáloghitelszerződést érintett. Az elszámolás és a forintosítás után egy átlagos jelzáloghitel-adós törlesztőrészlete 20-25 százalékkal csökkent az MNB előzetes adati szerint.

Ezen belül persze van olyan szerencsés, akinek a havi részlete akár 40 százalékkal is mérséklődött, de akad olyan is, akinek egyáltalán nem, vagy egyenesen emelkedett a törlesztője az elszámolólevél kézhezvétele után (utóbbi az esetek igen kis százalékában).

De hiba lenne most elégedetten hátradőlni, mivel egy egyszerű hitelkiváltással tovább faraghatjuk a kiadásainkat.

Miért érdemes kiváltani a hitelünket?

Ennek egyik oka, hogy a jegybank kamatcsökkentési sorozata, az élénkülő lakáspiac és a hitelpiac újrafelosztása elhozta a Kánaánt az ügyfeleknek. Az előbbi tényezők kombinált, egymást erősítő hatása történelmi mélypontra lökte a lakáshitelkamatokat. Másik oka pedig az, hogy a pontosan fizető adósok kegyeiért óriási küzdelem alakult ki, számos bank kifejezetten a forintosított hitelek kiváltására egészen különleges ajánlatokkal rukkolt elő.

Mennyit takaríthat meg egy átlagos adós hitelkiváltással?

A Bankmonitor számításai szerint egy 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintos svájci frank alapú hitel fennálló tartozása az elszámolást és a forintosítást követően a kezdeti forintösszeg körül alakul, a havi törlesztőrészlet pedig 68 ezer forint lesz.

Hitelkiváltással a tartozás ugyan nem, a törlesztőrészlet azonban tovább csökkenthető, a kezelési költség pedig eltüntethető. A végeredmény az lehet, hogy a legjobb hitelkiváltó ajánlatokkal havi szinten 4-8 ezer forint, a hátralevő 12 éves futamidő során pedig akár 1 millió forintot is meghaladó megtakarítás érhető el!

Az alábbi táblázatban összegyűjtötték az országos lefedettségű és az online fókuszú bankok legjobb hitelkiváltó ajánlatait:

Mit nyerhetünk a hitelkiváltással?

A hitelkiváltás segítségével új hitelünket kényünkre, kedvünkre alakíthatjuk, ezáltal teljesen személyre szabhatjuk bizonyos feltételeit:

Elérhetjük a legalacsonyabb törlesztőrészletet

Ahogy a fenti példában is jól látható, több ezer forinttal, akár 10 százalékot meghaladóan is csökkenthető az elszámolás utáni törlesztőrészlet, így minden adósnak azt tanácsoljuk, hogy legalább két-három bank ajánlatát hasonlítsa össze. Erre azért van szükség, mert a hitelképesség vizsgálat a forintosított hitelek esetén kevésbé átlátható, mint az új folyósítású lakáshiteleknél.

Kiszámítható törlesztőrészletünk lehet

Az elszámolással egy időben a devizaalapú hiteleket átváltották forintra, ezáltal az árfolyamkockázat megszűnt. A kamatkockázat viszont továbbra is fennáll, így ha nem szeretnénk, hogy a forintosított hitelünk törlesztőrészlete 3 havonta változzon, akkor választhatunk hosszabb időre, 3-5 vagy akár 10 évre is fix törlesztést biztosító ajánlatot. A hosszú távon kiszámítható hitelek egyetlen hátránya, hogy némiképp drágábbak, mint a piac mozgását gyorsan lekövető rövid kamatperiódusú kölcsönök.

Enyhíthetünk a terhen, ha még mindig nehezen tudjuk fizetni a hitelt

Abban az esetben, ha még mindig túl megterhelőnek találjuk az értesítő levélben szereplő törlesztőrészletet, akkor dönthetünk a futamidő meghosszabbítása mellett is (amellett, hogy az új hitel kiválasztásakor a kiszámítható vagy az alacsony törlesztőrészlet mellé tesszük le voksunkat). A havonta fizetendő részlet így csökkenthető, de ennek ára az, hogy a teljes visszafizetés megnövekszik.

Készítettünk neked egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztődet!

Mit veszíthetsz, ha nem most lépsz?

Számos kedvezmény időkorláthoz kötött, így érdemes minél előbb lépni és átböngészni a banki ajánlatokat, ha nem szeretnénk lemaradni a következő kedvezmények valamelyikéről:

Speciális akciós ajánlatok

A harc a pontosan fizető adósokért zajlik, néhány bank pedig nem habozott és egészen egyedi ajánlatokkal próbálja magához csábítani az adósokat.

Több bank is azonnali, kézzel fogható pénzvisszatérítéssel jutalmazza az őket választókat. Az Erste Bank fixen 100 ezer forintot, míg az FHB és az OTP Bank egy havi törlesztőrészletet ír jóvá újdonsült ügyfele számláján (a jóváírás felső korlátja előbbi esetén 100 ezer, míg utóbbi esetben 200 ezer forint).

Az MKB bank a korábban említett pénzintézetekkel szemben egészesen egyedi utat választott. Az elszámoló levélben található kamatnál 2 százalékponttal kedvezőbb ajánlatot ad a hitelképesnek tartott adósoknak (a kamat minimuma azonban szabályozott). A hitelvizsgálat ráadásul rendkívül gyors, hiánytalan kérelem esetén 5 munkanapon belül visszavonhatatlan hitelajánlatot állítanak ki.

Ingyenes végtörlesztés

Az immár forintra átváltott hitelünket most még díjmentesen lezárhatjuk és egy számunkra kedvezőbb ajánlatra válthatunk. Az idő viszont sürget! A díjmentes végtörlesztés feltétele, hogy régi hitelünket a szerződésmódosítást követő 60 napon belül felmondjuk, illetve, hogy legalább részben egy másik hitelből fizessük azt vissza. Az átlagos végtörlesztési díj 1-2 százalék, így a fenti példával megegyező 7 millió forintos hitel esetén 70-140 ezer forintot spórolhatunk meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.