Pénzügy
MNB (Array)

Hitelkiváltás forintosítás után – csak az egyik fele ingyenes

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 06. 05. 13:21

A banki elszámolás és forintosítás utáni hitelkiváltás, bankváltás ingyenessége csak arra a bankra vonatkozik, amelynél az ügyfél felmondja a hitelét. Néhány bank azonban pénzt kér a hitelkiváltáshoz szükséges, a fennálló tartozásról szóló igazolásért, ami az MNB szerint egyes esetekben jogos, ám a jegybank álláspontja szerint tágan kell értelmezni a vonatkozó rendelkezéseket az adósok érdekében.

Korábban a témában:

Az MNB az MTI érdeklődésére kifejtette, hogy a hitelkiváltással összefüggésben az ingyenesség követelménye arra a pénzügyi intézményre vonatkozik, amellyel szemben megszünteti a szerződést a fogyasztó. Az új – hitelkiváltó – szerződést kötő másik pénzügyi intézményre nem vonatkozik a tilalom.

Hangsúlyozták azt is, hogy a tilalom csak a felmondott szerződésből eredő fizetési kötelezettség teljesítésével, vagyis a fennálló tartozás rendezésével összefüggésben áll fenn. Azok a költségek nem számíthatók tehát fel, amelyek a tartozás rendezésével kapcsolatosak. Az összefüggést ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint tágan kell értelmezni a fogyasztóvédelmi érdekek érvényre juttatása érdekében.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amikor a fogyasztó a fennálló tartozásról igazolást kér a pénzügyi intézménytől, akkor még nem biztos, hogy meg is szünteti a szerződést. Ha utóbb felmondja a hitelszerződést, akkor az összefüggés megállapítható, hiszen azért kérte az igazolást, hogy az alapján kiválthassa a tartozást, sőt lehet, hogy az ügyintézés csak így lehetséges (a felmondáshoz ekkor szükségképpen kapcsolódik az igazolás költsége.) Ha azonban mégsem mondja fel a szerződést, akkor a tartozás fennállásáról szóló igazolás kiállítása nem tekinthető a felmondással összefüggő költségnek, így azt a bank jogosan számítja fel.

Azt is megjegyezte ezek az általános jogszabályi követelmények a konkrét ügy egyedi körülményei szerint alkalmazhatóak. Ebből következően csak az adott ügy egyedi körülményei alapján lehet megállapítani, hogy egyes költségek felszámítása jogszerűen történik-e.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.