nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)
Pénzügy

Jó fej lehet velünk a NAV, ha megfelelünk a feltételeknek

Az adótartozásból, a bírságból és a pótlékokból is elengedhet az adóhatóság, és fizetési könnyítést is adhat méltányosságból. Ezt többnyire kérnünk kell, de nem mindig.

A kormány szerint: 

Meghatározott feltételek mellett az adó mérsékléséről és a fizetési könnyítéséről dönthet a NAV. Az enyhítési lehetőségekről, kötelezettségekről és a követendő eljárásról a minap új útmutatót adott ki az adóhatóság, melyet az Adózóna.hu tekintett át.

Csak akkor tehetik, ha a törvény engedi

Az adózás rendjéről szóló törvény(Art.) alapelvként írja elő, hogy „az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényben meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez.”
Az adóhatóság méltányossági jogkörében csak akkor járhat el, ha ezt törvény lehetővé teszi, de egyben köteles is méltányosságot gyakorolni a törvényi felhatalmazás céljának megfelelően, a törvényes keretek között, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

Fizetési kedvezmény engedélyezésére vonatkozó szabályokat tartalmaz több uniós rendelet, továbbá például a vámtörvény és a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény is.

Az Art.-ben az adóhatóság méltányossági jogköre alapvetően két területen, nevezetesen az egyes szankciók alkalmazása, és a fizetési kedvezményre irányuló eljárások során érvényesül – írja az útmutató. Van, amikor kérnünk kell a méltányosságot, de akad olyan eset is, amikor hivatalból gyakorolja a NAV. Hogy ez pontosan mit jelent az egyes esetekben? Kattintson!

Ajánlott videó