Pénzügy

Százmilliárdok vándorolnak a jobb kamatért

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Az alacsony hozamok miatt a kisbefektetők a pénzpiaci és a kötvényalapoktól erőteljesen átpártoltak az állampapírokhoz. A kamatkülönbség az adófizetőkre is terhet róhat.

Egyre több pénzt csoportosítanak át kisbefektetők a gyengébben teljesítő befektetési alapokból a magas kamatú állampapírokba. Mert persze nem mindegy, hogy 1, 2 vagy 3 százalékos a kamat.

Lassan megközelíti a 400 milliárd forintot az az összeg, amit a hazai pénzpiaci és a kötvényalapokból kivontak a befektetők az elmúlt hónapokban – írta a vg.hu.

Menekül a tőke

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint április végére a hazai likviditási alapok vagyona már a 730 milliárd forintot sem érte el (öt és fél éves mélypont), a klasszikus hazai pénzpiaci alapokban is már csak 171 milliárd forint maradt (a 2004 óta vezetett statisztika szerint még sosem fordult elő).

A hazai rövid kötvényalapok nettó eszközértéke még mindig 800 milliárd forint körül van, ami nincs messze a történelmi csúcstól, ám a tőke már ezekből a konstrukciókból is megindult kifelé. Egyedül a hosszú kötvényalapok vonzanak még egy kevés friss pénzt, így azok állománya egyelőre rekordon, 200 milliárd forint körül van.

Az állampapír-értékesítés pedig közben csúcsokat döntöget. Ha kíváncsi, hogy ennek milyen hátulütői lehetnek az adófizetőkre nézve, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik