Pénzügy

Kevesebb adósságunk, több megtakarításunk lett

persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)

A hitelintézetek adatai alapján összesített a Magyar Nemzeti Bank, és ez derült ki belőle.

Kapcsolódó cikkek

A háztartások bankhitelei 62 milliárd forinttal csökkentek és 79 milliárd forint új betétet helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről pénteken kiadott MNB-jelentésből.

A hitelek csökkenésében 56 milliárd a devizahitelekre jutott, a forinthitel-tartozások 6 milliárd forinttal apadtak. A Magyar Nemzeti Bank megjegyzi, hogy a devizahitel-tartozások csökkenésében szerepet játszott az is, hogy néhány hitelintézet a forintosítással-elszámolással kapcsolatos bizonyos tranzakcióit – kizárólag technikai okok miatt – csak áprilisban rögzítette a rendszerben. Az elszámolás eredményeként az áprilisi 62 milliárdot megelőzően márciusban 681 milliárddal csökkent a háztartások hiteltartozása az MNB adatai szerint.

Az áprilisban elhelyezett friss betétekből 71 milliárd forintban és csak 8 milliárd került devizában a számlákra.
A vállalati szektor áprilisban is több hitelt törlesztett, mint amennyi új hitelt vett fel, ráadásul betéteit is növelte. A márciusi 186 milliárd forinthoz képest szerény összeget, 25,5 milliárd forint hitelt fizettek vissza a vállalatok – 16,1 milliárdot devizában, 9,4 milliárdot forintban -, miközben 24,5 milliárd forintnyi betétet nagyjából fele-fele arányban tettek be forintban és devizában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik