Pénzügy
persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)

Kevesebb adósságunk, több megtakarításunk lett

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 29. 09:53

A hitelintézetek adatai alapján összesített a Magyar Nemzeti Bank, és ez derült ki belőle.

Korábban a témában:

A háztartások bankhitelei 62 milliárd forinttal csökkentek és 79 milliárd forint új betétet helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről pénteken kiadott MNB-jelentésből.

A hitelek csökkenésében 56 milliárd a devizahitelekre jutott, a forinthitel-tartozások 6 milliárd forinttal apadtak. A Magyar Nemzeti Bank megjegyzi, hogy a devizahitel-tartozások csökkenésében szerepet játszott az is, hogy néhány hitelintézet a forintosítással-elszámolással kapcsolatos bizonyos tranzakcióit – kizárólag technikai okok miatt – csak áprilisban rögzítette a rendszerben. Az elszámolás eredményeként az áprilisi 62 milliárdot megelőzően márciusban 681 milliárddal csökkent a háztartások hiteltartozása az MNB adatai szerint.

Az áprilisban elhelyezett friss betétekből 71 milliárd forintban és csak 8 milliárd került devizában a számlákra.
A vállalati szektor áprilisban is több hitelt törlesztett, mint amennyi új hitelt vett fel, ráadásul betéteit is növelte. A márciusi 186 milliárd forinthoz képest szerény összeget, 25,5 milliárd forint hitelt fizettek vissza a vállalatok – 16,1 milliárdot devizában, 9,4 milliárdot forintban -, miközben 24,5 milliárd forintnyi betétet nagyjából fele-fele arányban tettek be forintban és devizában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.