Pénzügy

Az egyetemisták szülei nem spórolnak az önálló élet kezdésére

egyetem (Array)
egyetem (Array)

Erre a célra külön nem tesznek félre, és a diploma megszerzésében is úgy segítenek leginkább, hogy a havi költségekből csípik le, amit a gyereküknek adnak.

A szülők többsége nem tesz félre pénzt gyermeke önálló életkezdésének támogatására, és a továbbtanulás költségeit is főként havi jövedelméből finanszírozza. Pedig a fiatalok becsélése szerint több millió forintra van szükség ahhoz, hogy belépjenek a „nagybetűs életbe”.

Ebben várnak segítséget

A család anyagi támogatására elsősorban a diplomaszerzéshez számítanak (85%), igaz, sokan dolgozni is kénytelenek tanulmányaik mellett. Jóval kisebb arányban várnak segítséget az önálló albérlet vagy a lakásvásárlás finanszírozásában. A következő 3-5 évre szóló, nagyobb kiadással járó célok között legtöbben a külföldi utazást, a családalapítást és a lakásvásárlást említették. A diploma előtt álló fiatalok 46%-a tervez külföldi letelepedést – derül ki a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett felméréséből.

Komoly összegre van szükség a mai egyetemisták önálló életkezdéséhez

A válaszadók 31%-a szerint ehhez több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán 11%-uk gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne. Nem csoda a nagy finanszírozás iránti igényük, hiszen a válaszadók 81%-a szeretne 3-5 éven belül lakást vásárolni, míg önálló albérletre 46%-uk vágyik. Kevesen számítanak arra, hogy a szülők ebben támogatni fogják őket: az önálló albérletbe költözéshez a diákok 10%-a, a saját lakás esetén pedig mindössze 4%-a vár szülői segítséget.

A következő 3-5 évben a leggyakoribb, nagyobb kiadással járó cél a fiatalok számára a külföldi utazás (89%), a családalapítás (82%) és házasságkötés (74%), autót 58%-uk vásárolna, külföldi letelepedést pedig 46%-uk tervez. Utóbbi célok megvalósításához azonban egyáltalán nem kalkulálnak a család támogatásával. A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85%-a vesz igénybe szülői támogatást – igaz, emellett sokuknak (65%) dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket.

Életkezdéshez

Csupán a válaszadók 2%-ának a szülei tesznek vagy tettek félre pénzt kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák. A megkérdezettek 13%-a alkalmanként kap pénzt családjától, a legtöbb diákot viszont havi jövedelmükből támogatják a szülök: 50%-uk havonta kap „zsebpénzt”, közel ugyanennyi hallgatót a számlák kifizetésével, illetve az otthonlakás lehetőségével támogatja a család. Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55%) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12%-uk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok 10%-a egyáltalán nem kap a családjától támogatást.

Nem is menne

„A diákok becslései is jól mutatják, hogy az önálló életkezdés olyan jelentős kiadásokkal jár, amit a családok többsége nem tud havi jövedelméből finanszírozni. A felsőoktatás költségeihez ugyan a szülők nagyobb része havonta hozzá tud járulni – amely mellett sok diák dolgozni is kénytelen – egy váratlan helyzet a diplomaszerzést is veszélybe sodorhatja.

A gyermekek önálló életkezdésével kapcsolatban ezért van szükség a szülök előrelátására és tudatos pénzügyi tervezésére, hiszen a családi kassza nagyobb megterhelése nélkül csak az időben elkezdett rendszeres megtakarítással lehet jelentősebb tartalékot képezni. A biztosítók által kínált, kifejezetten erre a célra kialakított biztosítási konstrukciók segítségével a szülők gondoskodhatnak gyermekeik jövőjéről, és felkészülhetnek az előre nem látható helyzetek kezelésére is” – hívta fel a figyelmet dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik