Pénzügy

Rosszul bánunk a pénzünkkel

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (Array)
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (Array)

A magyar megtakarítók még mindig a kelleténél több készpénzt tartanak, amivel elsősorban saját maguknak ártanak.

Az OECD legfrissebb adatai szerint a magyar lakosság megtakarításai mintegy 21 ezermilliárd forintot tesznek ki – írta a Bankmonitor.hu. Ez annyit jelent, mintha minden magyar ember 2,7 évnyi fizetését tartaná megtakarításként.

Bár első ránézésre ez nagyon soknak tűnhet, kiderült, hogy európai viszonylatban bőven van még hova fejlődnünk, hiszen míg egy magyar embernek átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása van, egy németnél ugyanez 23,9 millió.

A cikk arra is kitér, hogy a megtakarítási kultúra egészen más a kelet-közép-európai, illetve a nyugati és déli régióban. Ami nagyobb baj, hogy a magyarok átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása lényegesen alacsonyabb a kelet-közép-európai térségben élők átlagosan 3 millió forintos megtakarításánál is.

De nemcsak a mennyiségnél, hanem az összetételnél is jelentős a különbség. A magyar megtakarítók még mindig a kelleténél több (14 százaléknyi) készpénzt tartanak, szemben a nyugat-európai 3 százalékkal. Ezzel pedig elsősorban saját maguknak ártanak, hiszen elesnek a lehetséges kamatoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik