Pénzügy

Beindultunk a lakásvásárlásra

A népszerűségi listában egészen elképesztően kedvező ajánlatokat találhatunk Budapesten és vidéken is.

A hazai lakáspiac biztató képet mutat a statisztikai adatok és a szakemberek véleménye szerint, és úgy tűnik, mindez teljesen összhangban van a vevői és eladói várakozásokkal is. Kereslet- és kínálatbővülésre, élénkülő piacra, emelkedő árakra számítanak (vagy talán inkább vágynak) az emberek – legalábbis ez derült ki a Balla Ingatlanirodák legújabb felméréséből, melyben több mint ezer főt kérdeztek meg május elején.

Az optimizmusra gondolva megnéztük, hogy vajon melyek most a legnépszerűbb ajánlatok a Költözzbe.hu kínálatában. Először nem szűkítettünk más feltételre, így az országosan legnépszerűbb lakások, házak jöttek fel. Ezek között erősen felülreprezentált volt a Komárom-Esztergom megyei Kesztölc község. Vagyis innen rengeteg viszonylag olcsó ajánlat ugrott fel.

Budapesten a 6 millió forintos ajánlattól kezdődtek a legnépszerűbbek, és egészen kedvező árúakat lehetett köztük találni. Aki Szegedre költözne, az még a 3,5 millió forintos ajánlatok között is válogathat.

A három település legnépszerűbb ingatlanjait megnéztük közelebbről is.

Kesztölci parasztház

Az 57 négyzetméteres, 3 szoba, konyha, spejz helyiségekből álló, gyorsan birtokba vehető hagyományos építésű parasztház felújítandó. Két szobában hagyományos „látszó gerendás” a födémszerkezet, 230 cm a belmagasság, minden helyiségben műkő a burkolat. Az épületben nincs fürdőszoba, de a vezetékes víz és a csatorna be van vezetve az ingatlanra, a tulaj szerint a vizesblokk könnyen kialakítható. Az udvarban gazdasági épületek, tároló, és autó beállási lehetőség is van.

 

Az ára rendkívül baráti, mindössze 3,7 millió forint. Ez még Kesztölci viszonylatban is kedvező ajánlatnak számít, hiszen a ház gazdája 45 százalékkal kevesebbet kér egy négyzetméterért, mint a többi háromszobás ház eladója. Az árba nyilván belekalkulálta a felújítási szükségletet.

Budapesti téglalakás

XI, kerületi kétszintes, gellérthegyi panorámás tetőtéri lakásról van szó, három plusz egy félszobás, 105 négyzetméteresről. Mindkét szinten van külön fürdő-WC. A padlóburkolat új. Ami még fontos lehet: a lakás üres, azonnal költözhető, A fűtés egyedi, kombi cirkós, és a közös költség az eladó szerint nagyon kedvező (10 500 forint, amiben benne van a víz, csatorna, szemétszállítás, lépcsőház-takarítás és a közös képviselet díja is).

 

Mindezért 26,9 millió forintot szeretnének kapni, 48 százalékkal kevesebbet, mint a kerületi négyszobás lakásokért a többi eladó.

Szegedi téglalakás

60 négyzetméter alapterületű, 2 szobás, nagy étkezőkonyhás, kéterkélyes, gázkonvektor és hérafejes cserépkályha fűtésű lakást kínál az eladó. A fürdőszoba felújított és a lakásban új műanyag ablakok vannak. A leírás szerint minőségi a parketta is. Amit még kiemeltek, hogy vannak beépített szekrények. A gépkocsi-beállási lehetőség is adott a zárt udvarban. És hamar lehet költözni.

 

Az árat március eleje óta kétszer csökkentették, most 9,9 millió forinton áll, így már majdnem 20 százalékkal kedvezőbb négyzetméterre, mint a többi eladásra kínált hasonló kaliberű szegedi lakás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik