balaton, stég (Array)
Pénzügy

Veszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot

Az első négy hónapban csaknem 40 százalékkal nőtt a balatoni nyaraló adásvételek száma az előző év azonos időszakához képest, mintegy 1400 ingatlan cserélt gazdát - közölte saját tapasztalataira hivatkozva az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat az MTI-vel hétfőn.

Ha ez az ütem egész évben kitart, akkor átlépheti a négyezres határt a balatoni vízparti települések forgalma az idén, mondták szakértők.

A kereslet bővülése az árak változásában is érezhető. Az áremelkedés az első négy hónapban meghaladta az 5 százalékot a családi házak és nyaralók esetében az előző év azonos időszakához képest, a lakásoknál pedig ennél 2-3 százalékponttal nagyobb növekedést mért az Otthon Centrum.

Siófokon és Balatonfüreden az egy négyzetméterre vetített árak a lakásoknál és a családi házaknál is a budapesti átlaghoz közelítenek.

Az Otthon Centrum szerint a következő években további áremelkedés várható.

A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, kivéve Siófokon, ahol az első negyedévben volt említésre méltó számú külföldi vásárló is, de arányuk nem lépte át a 10 százalékot.

A Balatonon vásárlók között a 40 éves és annál idősebb korosztály van többségben, de gyakori, hogy 2-3 generáció igényeit is figyelembe véve vásárolnak.

Ajánlott videó