Gazdaság

Túljutott a válságon a magyar ingatlanpiac

kiado(210x140).jpg (Array)
kiado(210x140).jpg (Array)

Befektetésnek sem utolsó lehetőség most egy ingatlan, hiszen az erősen nyomott banki kamatokhoz képest jó hozammal kecsegtethet. A hitelezés is beindult.

Túljutott a válságon a magyar ingatlanpiac, a nullához közeli kamatkörnyezetben ugyanis az ingatlanon elérhető 7-8 százalékos hozam vonzza a tőkét – mondta Salamon Adorján, az Eston ingatlan tanácsadó cég ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az MNB-nek is szerepe van benne

A bankok is elkezdték az ingatlanprojektek hitelezését, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját pedig sok cég használja ki arra, hogy még jó áron vásároljon saját irodát vagy ipari ingatlant – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Salamon Adorján kitért arra is, hogy a jegybank miként vállal szerepet az ingatlanpiacon: a banki rossz portfóliók megvásárlásával mintegy egymilliárd eurónyi ingatlanhoz jut, amelyet azonban várhatóan csak rövid- vagy középtávon tart meg. Ezek a kereskedelmi ingatlanok az A-kategória alsó szegmensébe, illetve a B-kategóriába tartoznak. Emellett az MNB 60-70 millió euró értékben vásárolt saját célra ingatlanokat.

Irodapiac, bérlés

A szakember kifejtette, hogy az irodapiacon széthúzódtak a bérleti díjak, a válság előtt 10-14 euró közötti négyzetméterenkénti havi díjon lehetett A-kategóriás irodát bérelni, ma a díj 6 és 14 euró között szóródik. Hozzátette, hogy a válság óta most először keresnek fejlesztési célra telket a piacon.

Az Eston a saját tevékenységében is érzi a pozitív változást: tavaly minden hétre jutott egy általuk közvetített iroda bérbeadás, az értékbecslőik pedig ezer milliárd forint értékű portfóliót értékeltek. Az általuk lebonyolított befektetési tranzakciók értéke meghaladta a 40 millió eurót – mondta az ügyvezető igazgató.

Kitekintve

A nemzetközi ingatlanpiacról Kiss Ernő, az Eston társigazgatója elmondta, hogy a magyar piac még mindig csak fele a cseh piacnak és nem éri el a román piac méretét sem. A nagy intézményi befektetők még nem jelentkeztek újra a válság óta. Nagyobb súllyal vannak jelen a befektetési piacon a szállodák, ezen a területen és a lakások piacán jelentek meg az orosz befektetők.

Új és pozitív jelenségként említette a társigazgató azt, hogy a svéd Skanska, a fejlesztő cége mellé visszahozta Magyarországra a kivitelező divízióját is.

Új jelenségek

Újra megjelentek az irodapiacon a hosszú távú bérleti szerződések. Új jelenség az, hogy a tulajdonosok nem egyszer kifizetik a meglévő kisebb bérlőjük elköltözési költségét, csak hogy helyet teremtsenek egy nagyobb bérlőnek – erről Pál Tamás divízió vezető beszélt a tájékoztatón.

A bérlők megkövetelik az iroda környékén a kiegészítő szolgáltatásokat is. Ebből a szempontból jó példa a Corvin negyed, ahol nem csak éttermek vannak, de bevásárolni is lehet. A tervezett fejlesztéseknél új jelenség, hogy nem pusztán irodákat, hanem városközpontokat terveznek – tette hozzá a divízió vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik