Pénzügy

Kétharmad még nem vallott

adóbevallás (Array)
adóbevallás (Array)

Az adóhatósághoz május elejéig mindössze 1,7 millió szja-bevallás érkezett be. A határidő szerda.

Május elejéig mintegy 1,7 millió személyi jövedelemadó-bevallás érkezett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miközben összesen 4,5 millió darabot várnak.

Erre is figyeljen!

Fizetni is 20-áig kell

A többség a számítógépes megoldást választotta, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos, kézi kitöltésnél.

A NAV pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a „söralátét-bevallást” idén eddig 26 ezernél is többen töltötték ki. Az adóhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy május 20. nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó megfizetésének is a határideje. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható, 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető – ilyenkor az első részletet kell május 20-ig megfizetni.

Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba. Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri azt és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia. Ha a magánszemély szja-bevallása hibátlan, akkor a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül fizeti vissza az összeget.
A bevallás beérkezésének a napja nem egyezik meg a postára adás napjával, ebben az esetben néhány napos eltéréssel kell számolni – írja a NAV.

Hosszabbított nyitva tartás

A személyijövedelemadó-bevallás május 20-i határidejéig a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. A megyeszékhelyeken május 15-én 8-16, május 18-án, 19-én és 20-án pedig 8-18 óráig tartanak nyitva a központi ügyfélszolgálatok. A fővárosban pénteken 16 óráig tartanak nyitva ezek az ügyfélszolgálatok, május 18. és 20. között 8.15 és 18 óra között.

Az szja-bevalláshoz szükséges információkról az adózók a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek a 06-40/42-42-42-es számon. A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják: hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között, pénteken 8.30 és 16.00 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik