Pénzügy

Nyakunkon az adóbevallás

adóbevallás (Array)
adóbevallás (Array)

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését. A nagy hajrában pedig sokan el is rontják, vagy elfelejtenek valamit. Íme, mire figyeljünk.

Május 20-ig (szerdáig) vallani kell!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését. Ezt jól mutatja, hogy május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett meg csak az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is mintegy 4,5 millió bevallást vár.

Az MTI érdeklődésére azt is közölték, hogy a május 10-ig beérkezett 1 727 408 személyi jövedelemadó bevallás közül 580 818 elektronikusan, 906 492 internetes kitöltővel elkészítve, de papírra nyomtatva, 240 098 pedig papír formátumban (kézzel kitöltve) jutott el hozzájuk.

Az adóhatóság 2013-ra vonatkozóan összesen 4 494 661 személyijövedelemadó-bevallást dolgozott fel 2014. augusztus 10-ig, és a 2014-es adóévre vonatkozóan is hasonló nagyságrendű bevallásra számít.

Idén is sok a hiba a bevallásokban

A hatóság szerint érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Az szja-bevallások jellemző hibái:

-hiányzik az aláírás;

-a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése;

-nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyeknek is kötelező kitölteni);

-visszaigényelhető adót tartalmazó bevallásnál nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím;

-hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál;

-nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét; nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot;

-a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot;

-a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel;

-üres a bevallás (a “söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba).

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul – figyelmeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik