Pénzügy

Az szja-csökkentés bekavar a családi adókedvezménynek

csalad-jatek-hinta(210x140).jpg (Array)
csalad-jatek-hinta(210x140).jpg (Array)

Ha nem nő a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény mértéke, akkor az szja-kulcs csökkentése miatt kevesebb lesz a gyermek(ek) után érvényesíthető adókedvezmény összege.

Az utóbbi hetekben számháború zajlott a sajtóban, hogy a személyi jövedelemadó kormányzat által tervezett egy százalékpontos csökkentése (16 százalékról 15 százalékra) a legjobb megoldás-e arra, hogy pluszjövedelmet hagyjanak a magánszemélyeknél, vagy érdemesebb lenne inkább az általános forgalmi adót csökkenteni – írja az RSM DTM blogján Hegedűs Sándor adóüzletág-vezető.

Így hathat az adócsökkentés

Kétségtelen tény szerinte, hogy a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése minden adóköteles jövedelemmel rendelkező adózó számára előnyt jelent. Szociálpolitikai oldalról azonban ehhez két megjegyzést lehet fűzni. Kedvezményezettek lesznek a magas jövedelemmel rendelkezők is, viszont semmit nem fognak profitálni az adóköteles jövedelemmel nem rendelkezők, például a nyugdíjasok.

Sertésáfa

Amennyiben viszont a bejelentetteken túl további áfakulcscsökkentés valósulna meg, az teoretikusan minden fogyasztót érintene függetlenül attól, hogy adóköteles jövedelemmel rendelkezik-e vagy sem. A teoretikus kifejezést azért használta, mert a vita során ismét előkerültek a 2006. évi öt százalékpontos áfakulcscsökkentés tapasztalatai.

Akkor a kutatások szerint a lehetséges öt százalék árcsökkenésből csak egy százalék jutott el a fogyasztókhoz! Felmerülhet persze, hogy célzott, csak bizonyos termékekre (például további alapvető élelmiszerek) kiterjedő, de jelentősebb adókulcscsökkentés milyen hatásokkal járna. A jövő évi sertéstőkehús árának alakulása alapján vélhetően majd erről is tapasztalatokkal fogunk rendelkezni – jegyezte meg.

És mi lesz a családi adókedvezménnyel?

Addig is fel szeretné hívni a figyelmet egy a személyi jövedelemadót és a családi adókedvezményt érintő kérdésre. Az eddig bejelentettek szerint az adókulcs 15 százalékra fog csökkenni, illetve a kétgyermekesek adóalap-kedvezménye fog növekedni. Ez utóbbi már a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt – az adóalap-kedvezmény 62 500 forintról 78 125 forintra fog növekedni 2016-tól.

Fontos kiemelni szerinte, hogy amennyiben a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény mértékét nem növelik, akkor – az adókulcs változása miatt – a gyermek után érvényesíthető adókedvezmény összege csökkenni fog. Zárva azt az ollót, amellyel a gyermekvállalási kedvet kívánta fokozni korábban a jogalkotó.

Számításai szerint az egy gyermeket nevelő családnoknál az érvényesíthető adókedvezmény az adókulcsváltozás miatt az idei 10 ezer forintról 9375 forintra csökkenne. Ugyanez a három gyermeket nevelő családokat még inkább érinti – a különbözet havi értéke meghaladhatja havi szinten a 6 ezer forintot is. Ha kíváncsi a táblázatra, kattintson!

A Fidesz ismét megerősítette

Egy számjegyű szja-nál még nagyobb eltérést jelenthet

Fontos kiemelni azonban, hogy mindezekkel együtt, mindegyik esetben még így is csökkenne az adófizetési kötelezettség, csak a gyermekeket nevelő családok adóelőnye zsugorodna – tette hozzá.

A jövő évi számokat tekintve a különbség még viszonylag csekély, azonban ha valósággá válik az egy számjegyű személyijövedelemadó-kulcs, akkor a motivációs erő jelentősen csökkehet – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik