Pénzügy

Akiknek még várniuk kell az elszámolásra

postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)
postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)

A perek miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet később (májusban, júniusban) az elszámolási értesítő.

A devizaalapú hitelesek részére a pénzügyi intézményeknek legkésőbb április 30-ig kellett megküldeni az elszámolási értesítőket. Ha viszont az intézmény által – a devizaalapú hitelekre vonatkozóan – indított elszámolási per március 1-ig nem zárult le, úgy az elszámolás megküldésének határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. nap – emlékeztetett a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet röviddel később az elszámolás.

 A perek aktuális állásáról, annak eredményéről és az elszámolási értesítő megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Hat bank csak eztán küldi

Az elhúzódó banki perekkel érintett intézmények többségénél – így például az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező OTP Bank Nyrt.-nél is – a postára adási határidő május első napjaira tolódik.

Az elszámolási értesítők kiküldése intézményenként eltérő lehet, ezért a pénzügyi intézmény – az utolsó elszámolási értesítő kiküldését után 15 napon belül – köteles honlapján, illetve a bankfiókjaiban közzétenni, hogy az elszámolás lezárult. E tájékoztatás közzétételét követő 60 napon belül van lehetősége azon fogyasztóknak írásbeli panasszal élni pénzügyi intézményüknél, akik nem kaptak elszámolást, holott – álláspontjuk szerint – jogosultak lennének rá. Minden egyéb esetben a panasztétel határideje az elszámolás kézhezvételétől számított 30 nap.

Íme, a hat pénzintézet ügyfelei mikorra számíthatnak az elszámolólevélre:

Pénzügyi intézmény megnevezése

Bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napja

Kúria előtti felülvizsgálatot lezáró határozat közzétételének napja

Elszámolási értesítő megküldésének (postára adásának) határideje

KDB Bank Európa Zrt.

2015. március 6.

2015. május 5.

K&H Bank Zrt. (banki és lízing üzletág is)

2015. március 6.

2015. április 16.

2015. június 15.

OTP Bank Nyrt.

2015. március 4.

2015. május 3.

OTP Ingatlanlízing Zrt.

2015. március 24.

2015. április 27.

2015. június 26.

OTP Jelzálogbank Zrt.

2015. március 4.

2015. május 3.

Porsche Bank Zrt.

2015. március 6.

2015. május 5.

 

A jegybank közleményében arra is kitért, hogy az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében február óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat, ahol kiemelt figyelemmel van a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal fellép azok megszüntetése érdekében. A tájékoztatással összefüggő szabálytalanságok miatt eddig 146 esetben kellett figyelmeztetéssel, 8 esetben azonnali intézkedéssel élniük. A legtöbb hiányosság az elszámolási levélminták kialakítása, a honlapokon elhelyezett tájékoztatás és a fogyasztói minőséggel kapcsolatos levelek tartalmát érintően merült fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik