Pénzügy

Eltűntek a devizahitelek

Az elszámolással és a forintosítással eltűnt a devizahitelek 90 százaléka, az adósok tartozása több mint 17 százalékkal csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint márciusban a háztartások devizahitel tartozása 3417 milliárd forinttal 303 milliárdra csökkent, míg a forintkölcsönök állománya 2731 milliárddal 5910 milliárd forintra nőtt. A lakosság adóssága a hónap során 687 milliárd forinttal lett kisebb, amelyből közel 650 milliárd az elszámolás és a forintosítás hatása – írja a Népszabadság.

A devizahitelesek tartozása több mint 17 százalékkal csökkent az elszámolás és a forintosítás eredményeként – bár ez még vélhetően nem a végleges adat -, míg a jegybank előzetesen átlag 20 százalék körüli mérséklődéssel számolt. Ehhez jön még hozzá a kamatok csökkenése (az egyoldalú emelések eltörlésével a hitelterhek visszaállnak az eredeti szintre), amellyel együtt az adósok havi törlesztőrészlete elvileg akár 25 százalékkal is alacsonyabb lehet az addiginál.

A pénzintézeteknek mintegy kétmillió devizakölcsönnel kell elszámolniuk. Ebből 1,89 millió hitel esetében kell április végéig postára adni az elszámolást, míg 110 ezer szerződésnél a bírósági eljárás elhúzódása miatt valamivel később érkeznek a levelek. Ehhez képest a Magyar Posta tájékoztatása szerint április 30. délutánig 1,6 millió elszámolást adtak postára, vagyis a pénzintézetek akár 200 ezer hitelszerződésnél is megcsúszhattak az elszámolással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik