Pénzügy

Banki elszámolás – aggódjon-e, aki nem kapta meg?

postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)
postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)

A devizahiteles elszámolóleveleket április 30-ig kell feladniuk a pénzintézeteknek. Volt azonban, aki csütörtökön is hiába nyitotta ki a postaládáját... Mi lehet az oka?

Devizahiteleseknek

Több oka is lehet annak, ha valaki nem kapta meg az elszámolólevelet – ezeket szedte össze a Bankmonitor.hu. A Magyar Posta csütörtök reggeli közleménye szerint az összes (csaknem 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélből) mintegy 1,2 millió darab érkezett be hozzájuk. 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, és több mint 400 ezer küldemény feldolgozása már folyamatban volt.

A bankoknak – amennyiben a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt befejeződött – április 30-ig kellett feladniuk az említett küldeményeket.Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy az adós meg is kapta az értesítőt a héten. Sőt!

Aki még nem kapta meg a banki tájékoztatót

Várjon türelmesen, ugyanis a levelek hozzávetőleg 30 százaléka csütörtök reggelig még be sem érkezett a postára. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyanok, akik a május 4-i héten fognak csak szembesülni a visszatérítés összegével, illetve az új hitelük kondícióival.

A K&H

Az utolsó nap feladott levelek tehát május 4-től érhetnek célba, mivel egy hosszú hétvége is közbeszól. A posta alkalmazottai az elmúlt szombaton is dolgoztak, és szükség esetén ismét lesz szombati munkavégzés – állt korábbi közleményükben.

Másrészt a tértivevényes elszámolólevelek kézbesítését legkésőbb a feladást követő 5. munkanapig, azaz jövő hét végéig kell teljesítenie a postának. Kivétel ez alól az OTP és a K&H Bank ügyfelei, amely bankoknál a peres eljárás később fejeződött be, ezáltal a levelek is később érkeznek majd meg.

A hosszú hétvégén tehát mindenki pihenjen nyugodtan, akkor is, ha még nem jött meg a banki levél.

Biztosan jó a címünk a bank adatbázisában?

Ez azoknak fontos, akiknek már megszűnt a hitele, hiszen az élő hitelszerződéseknél a bank most is küld értesítőket, így biztosan tudja a pontos címet. Akik azonban már visszafizették a kölcsönt, és azóta változott a címük, azok mindenképpen győződjenek meg róla, hogy helyes-e az az adatuk, amit a bank ismer.

Amennyiben pedig a levél a jövő héten sem érkezik meg, egyeztessék adataikat!

Kattintson, ha szeretné tudni, milyen határidőket kell betartania, mivel kell tisztában lennie, ha már megkapta az elszámolólevelet!.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik