Pénzügy

Csalódást okozhat a Quaestor-törvény

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

Lesznek olyan kötvényesek, akik megkaphatják a kamatot is, mások csak a névértéknek megfelelő összeget, megint mások még azt sem. Attól függ, ki milyen kötvényt vett.

Az Azénpénzem.hu szerint elég érdekesen oldja meg a parlamenthez benyújtott, a Quaestor-kártalanításról szóló törvény a befektetők helyzetének rendezését. A kötvényeket ugyanis névértéken kell figyelembe venni. És pont emiatt lesznek majd, akik csalódhatnak.

Kötvénye válogatja, ki (nem) jár jól

A Quaestor-kötvényeket az évek során több részletben bocsátották ki, és a papírok között voltak változó, fix kamatozású illetve diszkontkötvények is. Közülük legjobban a diszkontosok járhatnak, hiszen nekik csökkentett áron adták el a kötvényeket, azzal, hogy majd a futamidő végén kaphatják meg a névértéket. Ők tehát a nekik járó kamat teljes összegével növelt befektetett összeget kapnák meg a kártalanításkor a benyújtott törvényjavaslat szerint.
Hozzájuk képest a változó kamatozású kötvényt vásárlók a hozamtól esnek el.

Viszont a fix kamatozású kötvényt vásárlók nemcsak a kamatot bukják, hanem a befektetett összeg egy részét is. Ők ugyanis jellemzően a névérték feletti értékben vásároltak.

Ha kíváncsi, hogy a jelenlegi információk alapján hogyan működhet majd a kárrendezési alapon keresztül a kártalanítás, milyen buktatói lehetnek, hogyan hathat mindez a befektetői piacra, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik