Pénzügy

Quaestor-kártalanítás – a Fidesz saját ötletét fényezi

tuzson-bence(960x640).jpg (tuzson bence, )
tuzson-bence(960x640).jpg (tuzson bence, )

Erkölcsi kötelességnek nevezte a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanítását a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Budapesten. És a szocikat hibáztatta.

Tuzson Bence sajtótájékoztatóján ismertette a brókerbotrány miatt szükséges jogszabályi változtatásokat. Felidézte a már elfogadott vagyonzárolási törvényt, a pénteken benyújtott kártalanítási javaslatukat, és azt is elmondta, hogy ezek után szükség lesz még például a felügyeleti rendszer megerősítésére, a bírságok növelésére, valamint az ellenőrzési idő sűrítésére.

A kártalanítással

A kártalanítási javaslatról szólva kifejtette: arra számítanak, hogy mindenki visszakapja majd a pénzét. A létrejövő káralappal kapcsolatban elmondta, hogy abba minden olyan pénzeszköz bekerül, amely alapot adhat a kártérítésre.

Rendelkezésre áll a Befektetővédelmi Alap (Beva) forrása, a kártalanításhoz ezen felül szükséges pénzt pedig hosszú távon azoknak az intézményeknek kell állniuk, akik egyébként is befizetői a Bevának. Ők ehhez áthidaló kölcsönt kaphatnak a jegybanktól. Mindezért cserébe megkapják majd a Quaestor felszámolásából származó vagyont – magyarázta a frakciószóvivő.(arról nem beszélt, hogy van-e esély rá, hogy a felszámolásból származó vagyonból meglegyen az elcsalt pénz. Szakértők szerint pedig erre kevés az esély. Hacsak az állam meg nem veszi mondjuk a Győri ETO Stadiont…)

Kitért arra is, hogy a károsultaknak egy nyomtatványon kell majd megjelölniük igényüket.

Tuzson Bence jelezte, ha az ellenzék is támogatja, akkor a parlament házszabálytól eltéréssel tárgyalhatja és rövid időn belül meg is szavazhatja a kártalanítási előterjesztést.

Csakis a szocik hibája lehet

A Fidesz-frakció szóvivője a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításaira hivatkozva kifejtette azt is: 2004 áprilisában 900 millió forint állami támogatást kaptak a Quaestor tulajdonában álló cégek, majd a Magyar Fejlesztési Banktól 17 milliárd forintnyi olyan hitelt, amelynek nem volt meg a valós fedezete. Kákosy Csaba és Bajnai Gordon voltak azok a miniszterek, akik jóváhagyták e hitelt – tette hozzá.

Tuzson Bence azt is mondta, hogy 2002-2010 között, a szocialista kormányok időszakában 343 milliárd forint értékű szerződést kötöttek brókercégekkel, befektetési szolgáltatókkal. Kiemelte, hogy a Quaestorral és a Hungária Értékpapír Zrt.-rel összesen 4,85 milliárd forintnyi szerződést kötöttek ebben az időben. A Hungária Értékpapír Zrt.-ről azt is mondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége és Gráf József minisztersége idején az agrártárca 470 millió forintot helyezett el ott. “Aztán folytatódott a tendencia: még öt ilyen, hasonló, félmilliárd forint körüli szerződés köttetett meg a Bajnai-kormány idején is” – tette hozzá.

Amit a Fidesz-kormány kezelt, az jórészt ennek az időszakban volt az öröksége, és ennek volt a következménye, hogy bizonyos pénzeszközök bennragadtak – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik