Pénzügy

Fél bankadó-csökkentésnyit vihet el a brókerkártalanítás

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

Ha valóban 100 ezer euróig kell helyt állni a Quaestor-károsultak befektetéseiért is, akkor az komoly érvágás lesz a pénzügyi szektornak.

A jelenlegi 15 milliárdról (14 OBA + 1 Beva) 35 milliárd forintra nőhet a jövő évtől a magyar pénzügyi rendszer OBA- és Beva-befizetéseinek összege – mondta Nagy Márton a Magyar Hírlapnak adott, hétvégén megjelent interjújában.

Az összeg pedig még ennél is nagyobb lehet, ha a Quaestor-kötvényeseknél a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítást a Bevára, vagyis a pénzügyi szektorra lőcsölik, mint ahogy ezt tervezi a kormány. S mint már hallani lehetett róla, 6-8 évig is fennállhat a többletbefizetési kötelezettség.

A Portfolio.hu ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az OBA és a Beva szükségessé váló tagdíjemelése elveszi a bankrendszertől a 2016-tól beígért 60 milliárd forintos bankadócsökkentés egyharmadát (20 milliárd). Ez pedig az újonnan felálló “Quaestor-alapba” előírt befizetésekkel együtt akár csaknem 35 milliárd forint is lehet. Vagyis több mint az ígért adócsökkentés fele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik