Pénzügy
Lakashitel(960x640).jpg (lakáshitel, )

Fontos határidő jár ma le

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 31. 14:01

A 2014-es évben lakásvásárláshoz kapott munkáltatói lakáshitel-támogatások felhasználására nyitva álló határidő végső dátuma március 31. Az igazolások leadására azonban még van minimum két hét.

Korábban a témában:

Munkáltatói lakáshitel-támogatás

Március 31-én kedden lejár a 2014-es évben lakásvásárláshoz kapott munkáltatói támogatások felhasználására nyitva álló határidő. További két hetük van azonban a munkavállalóknak arra, hogy a munkáltató felé leadják az adómentesség megállapításához szükséges igazolásokat.

„Bármilyen kétség, vagy értelmezési kérdés merül fel a munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatosan, érdemes azt még a támogatás folyósítása előtt tisztázni, mivel a törvény komolyan szankcionálja, ha utólag derül ki, hogy a munkavállaló mégsem volt jogosult az adómentes támogatásra” – emeli ki Dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Zrt. adómenedzsere friss blogbejegyzésében.

Eltérő álláspontok

Amikor egy munkáltató támogatja egy-egy dolgozó lakáshitelének törlesztését, azt kell megítélni, hogy egy munkavállaló jogosult-e a támogatást adómentesen igénybe venni. Fekete szerint azonban sok kérdés merül fel, amelyben a jogalkotó és a jogalkalmazó álláspontja eltér egymástól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről megengedő hozzáállás tapasztalható a támogatás kapcsán. Ugyanakkor, mivel a lakáscélú támogatás címén nagy összegeket adómentesen juttathat a munkáltató a dolgozónak, teljes biztonsággal lehet számítani arra, hogy az adóhatóság a jövőben részleteiben is vizsgálni fog ja a kérdéskört. A két szemlélet közötti eltérés már most is tapasztalható.

Bármely nap = minden nap?

A munkáltatói lakáscélú támogatás kiindulópontja a méltányolható lakásigény vizsgálata. Ennek kritériumai megfelelően egyértelműek is, kérdés azonban, hogy mikori időpontra vagy időszakra vonatkoztatva kell vizsgálni a feltételeknek való megfelelést. Az NGM-rendelet szerint a méltányolható lakásigénynél a megfelelés a rendelet hatálybalépésének napjától (2014. április 4.) a munkavállaló által a munkaadó részére átadandó igazolások leadási határidejének végéig tartó ún. „figyelési időszak” bármely napjára vonatkozóan vizsgálható.

De mit is kell az „időszak bármely napjára vonatkozóan” fordulat alatt érteni? Elegendő-e, ha a lakás a figyelési időszak egyetlen napján megfelel a méltányolhatósági kritériumoknak, vagy szükséges, hogy a méltányolhatóság feltételei a kérdéses időszak minden egyes napján, folyamatosan fennálljanak? Az adóhatóság e kérdésben azonnal és egyértelműen a szigorúbb értelmezés mellett foglalt állást, vagyis a vizsgált időszak minden egyes napján meg kell felelni a méltányolhatósági feltételeknek.

Ugyanakkor a jogalkotó a megengedő értelmezés mellett tette le a voksát és azóta már meg is erősítette azon álláspontját, amely szerint elegendő, ha a lakás a vizsgált időszak egyetlen napján megfelel a feltételeknek.

Az igazolásokra még kaphatunk időt

A munkavállalói igazolások leadásának április 15-i határideje azért is jó apropó az adómentesség feltételeinek ellenőrzésére, mert ha valami még hiányzik, akkor a munkáltató döntése szerint a munkavállaló május 31-ig még ráér a szükséges igazolásokat beszerezni és a munkáltató részére leadni.

Azok a munkavállalók és munkáltatók pedig, akik hosszú távon élnek az adómentes juttatással, most két legyet üthetnek egy csapásra. Változatlan szabályozás esetén a későbbiekben már nem kell vizsgálni a méltányolható lakásigény fennállását, annak tényét a mostani vizsgálat fogja igazolni, így a jövőben csak az éves juttatások igazolását kell elvégezni.

További részleteket a itt olvashat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.