Pénzügy

5 fontos változás a kamattámogatott lakáshiteleknél

lakashitel-illusztracio(210x140).jpg (lakáshitel illusztráció)
lakashitel-illusztracio(210x140).jpg (lakáshitel illusztráció)

A piaci alapú jelzáloghitelek kamatai kedvezőbbek lehetnek az államilag támogatottakénál – kérdés tehát, érdemes-e az utóbbiakat választani.

Rekord alacsony szintre csökkentek a kamattámogatott lakáshitelek kamatai, viszont hat százalék alatt már nem jár állami támogatás. Pedig, mint a Pénzcentrum is írja, ennél ma már jóval olcsóbban lehet eladósodni piaci kamatozás mellett. Éppen ezért annak járt utána a lap, hogy mégis megéri-e ma támogatott kölcsönt felvenni, vagy tényleg jobban járunk-e a piaci kamatozású hitelekkel.

Még mindig jó választás lehet

Arra a megállapításra jutottak, hogy még mindig jó választás lehet a kamattámogatott hitel, különösen akkor, ha a kölcsön futamideje alatt kamatemelkedésre számítunk. A kamattámogatott hiteleknél ugyanis nem kell az esetleges kamatemeléstől tartanunk, az nem vezetődik át a hitelen.

Mi változott 2015-től?

• Míg korábban jelzálogalapú devizahitel kiváltására is fel lehetett venni ilyen kölcsönt, addig január elseje óta ezt már nem tehetjük meg.
• Ha most szeretnénk eladni lakásunkat és egy kisebbre (olcsóbbra) váltanánk, mindezt kamattámogatott hitelből finanszírozva, akkor ezt már szintén nem tehetjük meg.
• A kamattámogatáshoz több esetben tervet kell benyújtani, ami tartalmazza a lakáson elvégzendő munkákat. Ezeknél a terveknél szigorodott a benyújtási határidő.
• Ha az önkormányzattól vagy civilszervezettől kapunk természetbeni támogatást, akkor a számlabenyújtási kötelezettségünk is csökken, az elvégzett munkák, adományok mértékével.
• A kamattámogatott hitelt ezentúl csak összkomfortos lakásra lehet igénybe venni.

Ha bővebben is kíváncsi a témára, például arra, hogyan határozza meg a törvény a kamattámogatott hitel kamatát, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik