Pénzügy

Balatoni lakásmustra extrákkal

A jó idővel együtt jön az igény egy balatoni ingatlanra, ahova nyaranta elvonulhat a család kikapcsolódni. A kínálat nagy, lehet bőven válogatni.

A Duna House elemzéséből az derül ki, hogy idén is nagy a Balaton parti ingatlanok kínálata, árban például 5 és 500 millió forint közötti. Nem kevés ház és lakás várja gazdáját, köztük felújításra váró, vagy akár újépítésű is.

A legtöbb ingatlant kínáló település a DH szerint Siófok, Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonkenese, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonboglár és Balatonlelle, vagyis a tó körüli nagyobb ingatlanállománnyal rendelkező, kedvelt lokációk.

Megnéztük, hogy a legkedveltebb városok közül Siófokon és Balatonfüreden mit kínálnak most eladásra tól-ig a Költözzbe.hu-n. Az oldalon jópofa megoldás, hogy egy kis térképen rögtön azt is láthatjuk, az ingatlan utcája hol található a tóhoz képest.

Nyaraló

Miután átlapoztuk Balatonfüreden a telkeket és üzlethelyiségeket, utána árban egy nyaraló volt a legkedvezőbb ajánlat. Egy ikerházról van szó, mely 117 négyzetméteres, öt szobával. Az épület egyik felét már felújították, a másikat még nem. Extrák: az egyikben kandalló, a másikban búbos kemence. Van hozzá egy kellemes méretű telek is.

 

Összehasonlító árat itt nem találtunk, a nyaralóért 10,9 millió forintot kér az eladó, és szerinte nagyon jó az ár-érték arány.

Családi ház

Amikor a legdrágább ajánlatot kerestük, a szállodákat, panziókat ugrottuk át, és így jutottunk el egy igen dekoratív, 280 négyzetméteres, 4 szobás házhoz. Ráadásul Balatonfüred központjában található, a parti sétányon. Jelenleg kétszintes, de még a tetőér is hasznosítható. Extra a fitnesz-terem és szauna, a kertben pedig kiépített öntözőrendszer van. Kár, hogy nem tettek fel több képet…

 

159 millió forintos árát is a megjelenéshez szabhatta az eladó – ha kíváncsi, ez mennyit jelent négyzetméterre a többi ajánlathoz képest, nézze meg!

Téglalakás

Ahogy kerestük az első lakást, szembesültünk vele, hogy Siófokon jóval több az olcsó eladó telek, mint Balatonfüreden. Ugyanez igaz a lakásokra is. Végül egy pár napja meghirdetetett 52 négyzetméteres kétszobás, felújítandó belvárosi téglalakásra bukkantunk. Sajnos a lakásbelsőről nem közölt képet az eladó, ami azért nem túl bíztató.

 

Az ár is sokat mondó: mindössze 7,23 millió forint. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterre 72 százalékkal kérnek a lakásért kevesebbet, mint amennyit a hasonló szobaszámúakért remélnek átlagban a többiek.

Családi ház

Igazi nagycsaládnak való ez a felújított ház: 5+2 félszobás, 270 négyzetméteres, 2 fürdőszobával. Ráadásul közvetlenül a vízparton, ősfás telken. A tulaj szerint a ház felújítás után is őrzi a múlt század eleji építészeti stílust, eleganciát, múzeumi hangulata magával ragadja a nézelődőt. A telken van még egy vendégház is, amelyben egy szoba, fürdő és szauna is található.

 

Érdekes a ház ártörténete: tavaly júniusban hirdették meg, 199 millió forintért, aztán egy hónap múlva megtoldották több mint 30 százalékkal az ajánlatot, így azóta 260 milliót kér az eladó. Ha kíváncsi, ez az ár hogyan viszonyul a többi siófoki 5 vagy több szobás eladásra kínált családi ház árához, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik