Pénzügy

Ötödével is csökkentheti a CSOK a ház árát

Sokat segíthet júliustól a családi otthonteremtési kedvezménye az ingatlanvásárlásban. Hogy mennyit, az attól függ, hány gyermekes család költözne, és hova.

A lakásépítési- és vásárlási támogatások szabályai 2015. július 1-től úgy változnak, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat már használtlakás-vásárlásra is igénybe lehet majd venni. A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) pozitív hatást leginkább a kisebb településeken eredményezhet az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint, ott, ahol a lakáspiac fellendülése még várat magára. Azt is megállapítják, hogy Budapesten a használt eladó ingatlanok nagyjából kétharmada, míg vidéken szinte a teljes kínálat megfelel a CSOK árakra vonatkozó előírásának. Íme a vételármaximumok:

A támogatás lakásmérettől és a család gyerekszámától függően változik, alapesetben (ha nincs meg az ingatlanra minimum az “A” energiaminősítés) 0,5 és 2,5 millió forint között.

Az ingatlanos cég most példákon keresztül azt vizsgálta meg, hogy a gyakorlatban mit jelent majd ez a kedvezmény.

Egygyermekes család első lakásvásárlása

Az ingatlanos cég ennél a példánál 40-45 négyzetméteres 1,5 – 2 szobás lakásra gondolt a családnak. Az idei első hónapok eladásai alapján az árak Budapesten 7 és 27 millió forint között szóródtak, de a leggyakoribb 13 millió forint körüli volt. Ez a vételár megfelel a CSOK feltételeinek, az igénybe vehető 500 ezer forintos támogatás pedig a lakás árának 3,9 százalékát teszi ki.

Ugyanez a család ugyanilyen lakást Debrecenben nagyjából 8,6 millió forintért vásárolhatott idén, ami szintén megfelel az árakra vonatkozó korlátoknak. A félmilliós támogatás ebben az esetben a lakás vételárának csaknem 6 százalékát teszi ki.

A Költözzbe.hu-n megnéztük, hogy a még eladásra váró panellakások közül árban mi a legjobb ajánlat, amit megcsíphetne vissza nem térítendő állami támogatás mellett a kis család.

Újpalotai másfélszobás

A 10. emeleti 47 nm2-es lakásról először azt írja a tulaj, hogy jó állapotú, majd azt, hogy némi felújítás (festés, mázolás, a nagy szoba parkettacsere) elkelne. Az egyébként nem túl jó képek alapján ez utóbbi látszik. Talán kicsit meglepő, de a felújítást az eladó el is vállalná (partnercégükkel) 250 ezer forintért.

Azt írják még, hogy a konyhabútor jó állapotú, a rezsi alacsony (7100 forint a közös költség, a januári fűtésszámla pedig 8000 forint volt), valamint hogy a bejáratot hevederzáras ajtó, és biztonsági rács védi.

 

Az ára 8,3 millió forint, négyzetméterre 14 százalékkal olcsóbb, mint amennyit a többi eladó szeretne kapni hasonló kaliberű lakásáért.

Debreceni másfélszobás

A 40 négyzetméteres másfélszobás lakásról nem írják, hogy hányadik emeleten van, csak hogy nem a legfelsőn, és lift van a házban. Átlagos állapotúnak jellemzik (a képek alapján is ezt mondanánk), és annyi derül még ki, hogy van hozzá erkély is.

 

Az ára 7,5 millió forint (van még további három ajánlat is ebben az árban) – hajszálra annyi, mint amennyit más eladók kérnek átlagban.

Négygyermekes család házvásárlása

Az OC elemzésében a nagycsaládnak 100-110 négyzetméteres, 5 szobás családi házat gondolt, és megnézte, hogy az ország nyugati és keleti felén mit tudnának venni a lehetséges 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kihasználva.

Sopronban magasak az árak, ilyen jellegű ingatlanért nagyjából 22 millió forintot kell fizetniük, a 2015-ös eladások alapján. Viszont ez az összeg még éppen befér a 23 millió forintos korlát alá, így igényelhető a 2,5 millió forint, ami a teljes vételár 11 százalékát teszi ki.

Ha azonban ugyanez a család a Debrecen melletti Ebesen telepedne le, akkor egy hasonló házat 12,5 millió forintért tudott volna megvásárolni idén, ami szintén kevesebb a CSOK-nál megszabott vételármaximumnál. Így nekik a 2,5 milliós állami támogatás már a vételár ötödét tehette volna ki.

És mi lehet árban a legjobb ajánlat, amit most ők találhatnak? Irány a Költözzbe.hu keresője! Kis kompromisszumot kötöttünk, hogy beleférjünk a keretbe, és almát az almával hasonlítsunk, így négyszobás házakat néztünk.

Soproni családi ház

A téglából és könnyűszerkezetes elemekből épült 120 négyzetméteres kétszintes házhoz tartozik egy 1260 négyzetméteres kert, fiatal gyümölcsfák, zöldségeskert és gyeptéglás focipálya is van. Kis pincéjében található a vegyes tüzelésű kazán, amely biztosítja a központi fűtést, de fatüzelésű kandallóval is lehet fűteni. A vizet ásott és fúrt kútról kapják, a szennyvizet pedig gyökérszikkasztó rendszerrel vezetik el. Áram a kert végén lévő műhely-tárolóban is van. Itt a fedett terasz és a grillezőhely, családi-baráti rendezvények helyszíne lehet.

 

A főépületben az alsó szinten a tervezett garázs helyett hálószoba lett (innen a kertbe is ki lehet jutni), ezenkívül előszoba, nappali, káddal ellátott fürdőszoba-WC, kis konyha, a tetőtérben pedig 2 hálószoba található.

Az ára 19,9 millió forint, ami azt jelenti, hogy négyzetméterre jóval kevesebbet kérnek érte, mint a többi soproni négyszobás házért mások.

Ebesi családi ház

A szilikáttéglából épült földszintes, összkomfortos 112 négyzetméteres családi ház az eladó szerint praktikus elrendezésű, 3 hálószobás, nagy étkezős. Tartozik hozzá egy 46m2-es melléképület és 713m2-es parkosított kert. Állapota úgy véli, jelenleg is tükrözi a gondos odafigyeléssel és szakértelemmel végzett építési munkát. A képeken szépen gondozott, igényes belső és külső tereket látunk.

Ami még fontos lehet: a tulaj szerint a családi ház hőtechnikai adottságai mérsékelt üzemeltetési költséget eredményeznek.

 

Az ára 17 millió forintról indult tavaly nyáron, majd szeptemberben levitték 15,8 millió forintra, azóta nem változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik