Pénzügy

Devizahitelek – az AB nem meszelte el a kifogásolt jogszabályt

alkotmanybirosag(210x140).jpg (alkotmánybíróság, )
alkotmanybirosag(210x140).jpg (alkotmánybíróság, )

Az Alkotmánybíróság elutasította az első devizahiteles törvénnyel kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat.

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította a Kúria jogegységi döntését törvénybe foglaló első devizahiteles törvény egyik szakaszával kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat.

Három pénzügyi intézmény és egy adós természetes személy tavaly októberben terjesztett elő alkotmányjogi panaszt, amelyben az árfolyamrés tisztességtelenségének törvény általi megállapítására vonatkozó szabályozás megsemmisítését indítványozta.

Az AB honlapján szerdán közzétett határozatból kiderül, hogy az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszokat: a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló, 2014. évi XXXVIII. törvény panaszban kifogásolt 3. paragrafusa így nem alaptörvény-ellenes, azt nem kell megsemmisíteni.

Indoklásában az AB kiemeli: a visszaható hatályú jogalkotás tilalmára való hivatkozás nem adhat alapot arra, hogy a múltban tömegesen keletkezett tisztességtelen – ezért semmis – szerződéses kikötések érinthetetlenek maradjanak, és annak következtében az adósok teljesítési kötelezettsége minden körülmények között, változatlanul fennmaradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik