Pénzügy
Buda-Cash (Buda-Cash)

Durván megreguláznák a brókereket

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 13. 08:46

A minisztérium kemény bírságokkal, a jegybank jóval szigorúbb ellenőrzésekkel terelné jó útra a megtévedt befektetőcégeket.

Korábban a témában:

Buda-Cash-ügy

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kidolgozta javaslatait arra, hogyan kellene elejét venni a napvilágra került Buda-Cash-Hungária Értékpapír-Qaestor típusú hiányosságok, szabálytalanságok kialakulásának.

A minisztérium többek között bírságemeléssel harcolna a simlis brókerek ellen: brutálisan megnövelnék a piacfelügyeleti bírság felső határát. Engedély nélküli, vagy bejelentés nélkül végzett tevékenységnél például a jelenlegi 100-500 millió forintos büntetés felső határát kétmilliárd forintra emelnék.

Ezt tervezi az NGM még

A csütörtökön társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet számos pénzügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza, valamint szigorítja a szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást. A hitelintézetekhez hasonlóan a befektetési vállalkozásoknál is öt év helyett háromévenkénti átfogó felügyeleti vizsgálatot írna elő például.
A Befektető-védelmi Alapnál (BEVA) pedig eltörölné egymillió forint felett a befektető által viselt 10 százalékos önrészt, valamint jogszabályi kezességet biztosítana a BEVA hitelfelvételéhez.

Pontosítanák a jó üzleti hírnév fogalmát, vagyis hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy pénzügyi szektorbeli intézmény vezető tisztségviselőjének és tulajdonosának. Ezen kívül a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásaira vonatkozó szabályok módosításával tennék hatékonyabbá a szervezetet.

Az MNB így keményítene be

A jegybank először is gyakoribb ellenőrzéseket írna elő, derül ki a csütörtökön honlapjukon is megjelent tervezetből. Vagyis nem 5, hanem 3 évenként vennék elő a befektetőcégeket. Plusz miden évben lenne célvizsgálat, és nemcsak a cégekre, hanem az alkalmazottakra is kiszabhatnának bírságot.

A vezető tisztségviselők kinevezését pedig jegybank engedélyhez kötnék, és a vállalkozások könyvvizsgálóinak körét is az MNB határozná meg.

Ezen kívül a folyamatba épített kontrollt is növelni kellene, valamint többlet-adatszolgáltatást is előírnának a brókereknek.

A tőkepiac és a befektetők biztonsága érdekében pedig megemelnék a kártalanítás összeghatárát, leginkább a nyugdíjelőtakarékossági számlához hasonló befektetési termékekre. Vagyis ha zűr lenne, a Befektető-védelmi Alap (Beva) ezekre a termékekre többet fizetne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.