Belföld

Buda-Cash: tízezrek indíthatnak pert

buda-cash előzetes letartóztatás (buda-cash, )
buda-cash előzetes letartóztatás (buda-cash, )

A vezetők is felelnek a rossz döntéssel okozott kárért – a brókerház és a DRB-bankcsoport vezető tisztségviselői magánvagyonukat bukhatják.

A büntetőeljárás mellett kártérítési perek sora indulhat a Buda-Cash, valamint a DRB-bankcsoport vezető tisztségviselői ellen – írja a Népszabadság. Magyar György ügyvédet már kétszáznál több károsult kereste meg.

A tavaly életbe lépett polgári törvénykönyv szerint a brókerház és az érintett pénzintézetek vezetői a rossz döntésekkel okozott kárért a cégekkel együtt felelnek. Ha bűncselekményt követtek el vagy akár csak felelőtlenül forgatták a rájuk bízott pénzt, elveszíthetik saját vagyonukat is.

A Buda-Cash felszámolási eljárása során számba kell venni, kinek milyen követelése van, majd azt, hogy készpénzben, értékpapírokban mi lelhető fel a pénzintézetnél, és ezeket ki kell adni. Az ügyfelek zöme viszont sokat bukhat: a Befektető-védelmi Alap csak hatmillió forintig kártalanít, efelett nem jár semmi. A DRB-bankok ügyfelei számára az Országos Betétbiztosítási Alap 30 millió forintig nyújt fedezetet, a kisbetétesek tehát megússzák azzal a kényelmetlenséggel, hogy a bankfiókok bezárása és a számlák befagyasztása miatt egy ideig nem juthatnak pénzükhöz.

Akinek nem térült meg a kára, annak érdemes lehet a vezetőket perelnie, így valamennyi pénzt visszaszerezhetnek. Ha az ügyvezetők esetleg megszabadultak volna a közelmúltban értékesebb vagyontárgyaiktól, akkor sem ússzák meg, mert ha be lehet bizonyítani, hogy ezt a Buda-Cash helyzetének ismeretében tették, hatálytalanok a fedezet elvonását célzó tranzakciók. A vezetők ellen zajló büntetőeljárásokba is bejelentkezhetnek a sértettek, jelezhetik kárigényüket, indítványokat tehetnek. Magyar György ugyanakkor elismerte: ebben az ügyben egyhamar nem lesz ítélet, tehát ez a követelések érvényesítésének jóval lassabb módja, előnye annyi, hogy nem jár külön perköltséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik