Pénzügy

Brókerbotrány – az MNB szervezett csalást emleget

MNB (MNB)
MNB (MNB)

A jegybank szerint sűrűbben kellene ellenőrizni a befektetési cégeket, és a könyvvizsgálati kontrollnál is szigorítanának.

Az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálokat a befektetési szolgáltatóknál, szigorító törvénycsomagra tesz majd a jegybank javaslatot – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén.

Példaként elmondta: rövidíteni kell az átfogó vizsgálatok közötti időt, a könyvvizsgálók kontrollját is szigorítani kell, a KELER-nél pedig el kell érni a számlák ügyfelenként való nevesítését.

A Buda-Cash-hez tartozó DRB bankcsoport betéteseinek nagy része keddtől hozzájuthat a pénzéhez – mondta Windisch László.

Mint ismert, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. botránya után a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét is részelgesen felfüggesztette az MNB szabálytalanság miatt. 

MNB: így csalhattak

A hvg.hu tudósítása szerint Windisch László azt is elmondta a bizottsági ülésen, szerintük hogyan csalhattak a brókercégeknél. A Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszerek meghamisításával, a Hungária Értékpapírnál kockás füzetes módszerrel ment a csalás a jegybank gyanúja szerint. A Buda-Cashnél és a Hungáriánál hozzányúltak az ügyfelek értékpapírjaihoz és pénzéhez, a Quaestornál az eladott kötvényekből lett a baj.

Szervezett bűncselekmény-sorozattal állunk szemben a Buda-Cashnél – szögezte le Windisch, amikor ismertette milyen csalásokra derítettek fényt. 

Az MNB gyanúja szerint a bankoknál is hasonló csalás volt, mint a Buda-Cashnél, de nem a bankoknál történt a visszaélés, hanem a brókerház a sajátjaként bánt a bankok értékpapírjaival és 62 milliiárd forintnyi állománnyal nem tud elszámolni feléjük. Most a bankokban így nem sok pénz van, ezért kellett megindítani a felszámolást és a kártalanítást.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik