Pénzügy
Közmunka (közmunka)

Az LMP elszámoltatná a kormányt a közmunkával

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 04. 15:13

Az ellenzéki pártnak az nem tetszik, hogy bár minden eddiginél több pénzt költöttek el, mégsem teljesült a kitűzött cél.

Korábban a témában:

Tavaly minden eddiginél többet, 225 milliárd forintot költött a kormány közmunkaprogramokra, de még így sem teljesült a cél, a havi átlagban 200 ezer közmunkás foglalkoztatása. Bár a kormány elköltötte az évközben közmunkára átcsoportosított több mint 40 milliárd forintot, átlagban 182 ezer fő vett részt közmunkaprogramokban. Az LMP tudni szeretné, mire ment el a pénz.

Nem teljesült az ígéret

Miközben…

Tavaly tavasszal a kormány határozatban rögzítette, hogy havi átlagban 200 ezer fő közfoglalkoztatását biztosítja, és ehhez jelentős pluszforrást csoportosít át. A KSH adatai szerint a terv nem sikerült, ugyanis tavaly 182 ezer fő vett részt átlagosan közmunkában, de a pénzt mégis sikerült elkölteni: az eredetileg betervezett 183 milliárdos keretet 42 milliárd forinttal lépte túl a kormány.

Idén visszavágnák 

Bár az évről évre egyre nagyobb pénzeket felemésztő közmunkára idén már 270 milliárd forint áll rendelkezésre, a hírek szerint a kormány csökkenti a közmunkások számát és a Start-munkaprogramok finanszírozását. Az ezentúl jelentős önerőt igénylő programokhoz a településeknek kell biztosítani pluszforrásokat, amellett, hogy márciustól a szociális segélyek is az önkormányzatok költségvetését terhelik.

Az LMP szerint a kormánynak el kell tudnia számolni minden egyes közmunkára költött forinttal. Arra is választ kell adnia, hogy miért csökkenti minden átmenet nélkül a közmunkaprogramok finanszírozását, újabb terheket rakva az önkormányzatokra, ha az idei költségvetési források ezt nem indokolják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.