Pénzügy

Átrendezheti a hitelpiacot az elszámoltatás

Erste-Bank(430x286).jpg (erste, erste bank, )
Erste-Bank(430x286).jpg (erste, erste bank, )

Az Erste több mint 400 ezer kölcsön- és lízingügyletét érinti az elszámolás és a forintosítás, amelyre a bank lehetőségként is tekint.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek – mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Kiemelte: a bank lehetőségként is tekint a most zajló folyamatra, így a növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is.

Elszámolás és forintosítás

Teljes forintosítás

A vezérigazgató-helyettes bejelentette: a bank azon deviza-jelzáloghiteles ügyfeleinek is felajánlja egy kedvezményes árfolyamon való konverzió és forintkamatra való átállás lehetőségét, akik nem érintettek az elszámolásban, vagyis azoknak, akik 2004. május elseje előtt vettek fel devizahitelt a banktól. Ezzel a lépéssel az Erste jelzáloghitelei teljes egészében forintban lehetnek nyilvántartva – mondta Harmati László.

Harmati László elmondta: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 őszén megkezdődött a banknál, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony legyen és zökkenőmentesen történjen.

“Az ügyfeleink igényeit kiszolgálva, aktívan kívánunk részt venni az elszámolás és a forintosítás folyamatában, ami többlettájékoztatást, személyre szabott információkat és megoldási javaslatokat is jelent” – hangsúlyozta Harmati László.

Kifejtette: az Erste Bank létrehozta a forintositas.hu oldalt, amelynek tartalmát rendszeresen frissítik, és a honlapon keresztül folyamatosan tájékoztatást kapnak az érdeklődő ügyfelek a folyamatról, emellett a jövőben a bank ügyfelei egyedi kóddal belépve megtekinthetik a saját adataikat, illetve a nekik kínált megoldásokat.

Számszerűsítve

A vezérigazgató-helyettes közölte: a bank az elszámolásról – több lépcsőben – március elejétől, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd gyorsabban értesítést, például az autóhitelesek, akiknek az esetében csak elszámolás történik majd, a forintosított devizahitelesek később kapnak majd tájékoztatást, de április végéig a törvény értelmében náluk is lezajlik majd az elszámolás.

Az Ersténél az ügyletek 50-50 százaléka élő és lezárt ügylet, a 400 ezer ügylet durván kétharmada devizahitel, a többi forintkölcsön. A bank a korábban céltartalékolt 110 milliárd forintnál kevesebből oldja meg az elszámolást és a forintosítást, de nagyságrendileg ma nem látható még komoly visszaírás.

A bank a még rendszerében lévő felmondott állománynál minden esetben a tőketartozással és nem a hátralékkal szemben számol el.

Elmondta: az elszámolási levél kézhezvételétől számítva 60 napja van az ügyfélnek arra, hogy felmondja korábbi hitelét és további 90 napja van arra, hogy ezt a kölcsönt kiváltsa új hitellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik