Üzleti tippek

Olcsó forrásra szomjaznak a cégek

Kétharmaduk igényelne vissza nem térítendő támogatást.

A Magyar Fejlesztési Bank legutóbbi felmérése alapján a csökkenő hitelkamatok, az élénkülő belső kereslet és a cégek forráshelyzetének némi romlása ellenére stagnálás tapasztalható a forrásbevonási kedv alakulásában, miközben a finanszírozási helyzetre vonatkozó várakozások a következő 12 hónapos időszakra kissé javultak.

A hazai cégek elsősorban olcsó forrásokat keresnek: a válaszadók több mint kétharmada szándékozik vissza nem térítendő támogatást igényelni 2015. őszig.

Fokozatos csökkenést követően tavaly őszre 43,8%-ra olvadt a következő egy évben hitelfelvételt tervezők aránya, de a válaszadók mintegy harmada mutatott érdeklődést a jövőben egy kombinált (önerőből, visszafizetendő és vissza nem térítendő támogatásból álló) finanszírozási termék iránt. A konstrukció iránt Kelet-Magyarországon és a döntően belföldön értékesítő vállalkozások körében magas az érdeklődés. Külső tőkebevonást csak minden huszadik cég tervez.

Napi gondokkal is küzdenek

Megtorpant a javuló trend és egyre több vállalkozás szenved forráshiányban: 2014 őszére másfél éves szint közelébe (30,6%) ugrott a folyó költségek fedezésének gondjaival küzdő vállalkozások részaránya.

A forrásoldali problémákat jelzi továbbá, hogy rekordszintre emelkedett (18,4%) a fejlesztésekbe forrásbevonás nélkül belevágó cégek aránya, illetve a társaságok közel fele (44,7%-a) továbbra is forráshiány miatt halaszt el bizonyos beruházásokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a forráshelyzet javulása kevésbé ad lendületet a fejlesztéseknek, mint korábban.

Némi javulás mégis tapasztalható

Bizonyos kedvező irányú változások ugyanakkor megfigyelhetőek a gazdasági növekedés élénküléséből adódóan. A tavaly tavaszi és őszi időszak között a jórészt belföldi vásárlóerőre támaszkodó szolgáltató cégeknél visszaesett a külső forrásra nem szoruló és a beruházást sem tervezők aránya, illetve a teljes bevételeit belföldön realizáló vállalati körben emelkedett legjobban a finanszírozási helyzet javulását érzékelők aránya. Míg 2014 tavaszán a hazai társaságok negyede (27,4%-a), addig ősszel a cégek harmada (33,4%-a) vélte úgy, hogy kedvezőbb lesz a finanszírozási helyzete a következő egy évben.

Tavaly tavasz és ősz között megállt a forrásbevonást tervezők részarányának emelkedése, amely mindkét felmérés idején 57% volt, ráadásul a szegmensen belül nőtt az elbizonytalanodók aránya. Ugyanakkor már csak a cégek ötöde zárkózik el idegen forrás igénybevételétől.

A javuló finanszírozási helyzetű vállalkozások körében visszaesett, a változatlan vagy romló helyzetű cégeknél erősödött a forrásbevonási kedv, ami találkozik a Magyar Nemzeti Bank 2015. februárban meghirdetett terveivel (NHP+).

A felmérést megelőző 12 hónapban a vállalkozások több mint fele igényelt valamilyen hitelterméket, ami 9,2 százalékponttal magasabb a 2013-as őszi adatoknál. A tervezettet meghaladó arányú hitelfelvételben az erősödő belföldi kereslet, a javuló megtérülési kilátások és a csökkenő hitelköltségek játszhattak szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik