Pénzügy

Ezért örülhettek januárban a lakáseladók

Úgy tűnik, aki eladni akart, annak igazán jól kezdődött ez az év: több mint másfélszer annyi ingatlan talált gazdára, mint a tavalyi év első hónapban. Kérdés, milyen lesz a folytatás.

Lendületesen drágulnak a lakások

Nem állt meg a gyorsuló növekedés az ingatlanpiacon – derül ki a Duna House legfrissebb jelentéséből. Az egyébként általában gyenge első hónapokhoz képest ugyanis nagyon jól alakult az idei január: 9 ezernél is több adás-vétellel indult a 2015-ös év, ami a válság utáni legerősebb adat.

Egyedül 2012 januárja volt ennél intenzívebb, de akkor a végtörlesztés okozott átmeneti növekedést. Ezzel szemben a mostani adat a tavalyi élénkülés folytatásának tekinthető az ingatlanos cég szerint. Az idei január így a tavalyihoz képest több mint másfélszeres forgalmat jelent.

És hogy mi várható?

Erre szerintük korai lenne becslésbe bocsátkozni. De ha a szokásos szezonalitást vennénk alapul, akkor az idei évi forgalom megcélozhatja a 140 ezres adás-vételi darabszámot – becsli a DH. Idén azonban több külső tényező is alakíthatja a piacot, úgymint például a banki elszámoltatás, forintosítás, monetáris politika vagy akár az új „szocpol”, de a banki hitelkihelyezési nyomás is hasonlóan hatással lehet a továbbiakra. Ezen a véleményen volt nemrégiben a Balla Ingatlanirodák szakértője is.

Többet többért

Az élénkülés jól látszik a Költözzbe.hu kínálatán is – jóval több a felkínált ingatlan, mint egy fél éve. És kicsivel emelkedett a lakástulajdonosok árelvárása is. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly szeptemberben 122 ezer ingatlant kínáltak fel, mostanra már 174 ezer ajánlatból válogathatnak a vevők az oldal statisztikája szerint. S míg a kért ár augusztusban 200 ezer forint volt, mostanra 208 ezer forintra kúszott fel (országos átlag).

Most a legújabb, alig néhány órás ajánlatokból válogattunk. Megérte. Érdekes, izgalmas ingatlanokat találtunk. Íme.

Családi ház a XVII. kerületben

A Pesti úti lakóparkban található a 160nm-es, a tulajdonos jellemzése szerint (és a képek alapján is) luxusjellegű ház. Tartozik hozzá egy 1000 nm-es gondozott, automata öntözőrendszerrel felszerelt kert is. A ház egyszintes, 4 szoba + amerikai konyhás, nappalis, az eladó szerint minden igényt kielégítő. Extra, hogy klimatizált, felügyeleti riasztórendszerrel ellátott ingatlanról van szó, amelynek vételárába a konyhabútorok illetve gépek is beletartoznak. Sőt, akár a bútorok is maradhatnak, ha a vevőnek tetszik. Nekünk tetszett, meg a kert is, nagyon.

 

Mindezért 64 millió forintot szeretne kapni az eladó, ami négyzetméterre több mint duplájaannyi, amennyit a kerületben átlagban kérnek az 5 vagy többszobás családi házakért.

Aki kifejezetten ezt a kerületet célozná meg, és színvonalas családi házat keres, azt biztosan érdekelni fogja a másik most felkerült szintén 160 négyzetméteres ház is, amely a Madárdombon található. A képek és a leírás alapján nálunk versenyben lenne ez az ajánlat is.

 

Debreceni családi ház

A hajdúsági főváros külső részén, a Bellegelő kertben található az a 60 négyzetméteres kétszobás családi ház, amelyben ugyan nincs meg minden komfort, vagy szebben fogalmazva van némi romantika (a vizet például kútból kell húzni, a fűtés pedig cserépkályhával megy), viszont cserébe csendes, nyugodt a környék. (A vizet egyébként be lehet vezetni.) Azt írják még, hogy a falazat vegyes, és hogy az ingatlan magasan fekszik, így a vizesedés kizárt. Akinek ez fontos: a hatalmas (2877 négyzetméteres) udvarban több melléképület is található – hogy milyen célra alkalmasak, azt nem írják.

 

Az árat is a komforthoz szabta az eladó: mindössze 10,9 millió forintot kér. A debreceni kétszobás házakhoz viszonyítva ez azt jelenti, hogy négyzetméterre 27 százalékkal érnék be kevesebbel, mint a többi eladó.

Újpalotai panel

XV. Páskomliget utcában eladó egy rendezett lépcsőház, 10. emeletén, csodás kilátással rendelkező, 2 erkélyes, jó állapotú, 71 m2-es, 2+1 félszobás lakás – írja az eladó. Ennél többet nem is közöl az ingatlanról hirtelen. A feltöltött pár kép azonban szerencsére beszédes: úgy tűnik, kifejezetten igényes, belülről jól karbantartott lakásról lehet szó.

 

És még csak nem is lőtték túl az árat: 11,25 millió forintot kérnek, vagyis négyzetméterre 14 százalékkal kevesebbet, mint amennyit a hasonló panelokért várnak az eladók ebben a kerületben.

Egészen extravagáns a következő ajánlat is, egy szigethalmi családi ház, amely az eladó szerint lakóház és nyaraló is lehet egyben, a Duna partján található. A képek alapján nekünk kedvünk lenne közelebbről is megnézni. Ha kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik