Pénzügy

Alku alig van, lendületesen drágulnak a lakások

Rossz hír a vásárlóknak, jó hír az eladóknak: töretlenül emelkedtek a használt lakások árai és a piaci forgalom a KSH napokban megjelent harmadik negyedéves adatai szerint. Idén újabb árcsökkenés jöhet.

Most tényleg…

A KSH számai teljesen egybecsengenek azzal, amit a Balla Ingatlanirodák tapasztalnak a piacon. Ahogy az ingatlanközvetítők folyamatosan javuló helyzetről tettek említést az elmúlt hónapokban, úgy most a statisztikai adatok is arra világítottak rá, hogy felfelé ívelő pályán mozog a hazai ingatlanpiac.

30 százalékkal növekedett a tavalyi év első kilenc hónapjában Magyarországon az értékesített lakások száma, miközben 2,5 százalékkal növekedtek az árak egy év alatt.

Állandósult az árnövekedés

Mindez úgy következett be, hogy az árak az előző év eddig vizsgált első három negyedévében folyamatos emelkedést mutattak. A használt lakások ára 2014 harmadik negyedévében 3,5 százalékkal volt már magasabb, mint
2013 harmadik negyedévében. Ennek kapcsán az ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos megállapítja, hogy az árak emelkedését a forgalomnövekedés hatására bekövetkező egyre csökkenő mértékű alkuk eredményezték.

Gyakorlati szemmel nézve: az eladók egyre kevésbé, egyre kisebb mértékben hajlandók engedni a meghirdetett irányárakból, látva az érdeklődők növekvő számát.

Ráadásul a negyedik negyedévben már azzal is rendszeresen találkoztak, hogy a tulajdonosok elkezdték emelni meghirdetett lakásaik árát. Számít arra, hogy ez meg is fog látszani majd a negyedik negyedéves KSH-statisztikában is.

Egyre több lakást adnak el

Eközben persze a forgalom is egyre bővült: az első negyedévben 32 százalékkal nagyobbra nőtt az értékesített állomány az egy évvel korábbi, 24 ezer darab eladott lakáshoz képest. És bár a következő negyedévek adatai még folyamatosan érkeznek, a statisztikai hivatal szerint a második és harmadik negyedévben is hasonló mértékű emelkedés következett be.

10 millióért

Az olcsóbb lakásokat keresték

Ugyanakkor ahogy az már az előző, negyedéves jelentésekből is kiderült: a vevők egyre inkább az olcsóbb lakásokat keresték, így a korábban említett 2,5 százalékos tiszta áremelkedés helyett a valóságban 0,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke. A lakások átlagos négyzetméterára 145 ezerről 147 ezerre emelkedett országosan, az átlagos lakásár megragadt 9,7 millió forinton.

Csökkent a kínálat

Amit még érdemes megemlíteni a 2014-gyel kapcsolatban, hogy bár még a statisztikában nem látszik, de jelentős mértékben csökkent az ingatlanpiaci kínálat a devizahitelek végelszámolása miatt.

Ennek oka egyrészt az, hogy az érintett eladók szeretnének tisztán látni az ügyben, ezért kivártak 2015. február 1-jéig, a forintosításig. Másrészt pedig a bankok sem igazán voltak tárgyalókészek a tavalyi év második felében.

Árcsökkenést hozhat az idei év

A 2015-ös év második negyedévétől ugyanakkor már árcsökkenésre számít a Balla Ingatlanirodák. Ennek oka, hogy a piacot továbbra is a devizahitelek végelszámolása mozgatja majd, csak most már az előző évivel ellentétes irányban: folyamatos kínálat-bővülésre lehet számítani, ami aztán az árak emelkedését is visszafogja majd, sőt ismét megkezdődhet az árcsökkenés.

Balla Ákos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a devizahitelek által ejtett sebek nehezen gyógyulnak: továbbra is több százezer család helyzete marad kilátástalan a hiteleik miatt. Akiknek viszont sikerül a devizahitelük elszámolása után “újrakezdeniük” az életüket, azok jellemzően a legkisebb összegekért elérhető ingatlanokat, a panellakásokat választják majd, így ezek keresletszintje változatlan maradhat.

A legnépszerűbbek

Ehhez képest megnéztük, mik most a legnépszerűbb ajánlatok a Költözzbe.hu-n. Egészen izgalmas kínálatot találtunk. Az első, ami feltűnt, hogy nem panelokat találtunk itt, hanem téglalakásokat és családi házakat. Aztán hogy, hogy nem, feltűnően sok kesztölci ingatlan volt az első találatok között – ezek közül csak egyet választottunk ki a Komárom-Esztergom megyei településről. Íme a toplista: ingatlanok 49 négyzetmétertől 334 négyzetméterig. Utóbbi egy debreceni ház, amely elég mély benyomást tett ránk. És mindegyiket pár napja árulják még csak,

Kesztölci családi ház

A képek alapján rögtön beleszerettünk ebbe a kis híján 10 éve épült, 92 négyzetméteres háromszobás, kétszintes, könnyűszerkezetes panorámás családi házba, amihez tartozik egy 286 négyzetméteres telek (de a telekméret akár 1315 négyzetméter is lehet). Azt írják, a tetőtér még nincsen egészen készen, azt majd az új tulajdonosnak kell befejeznie. Külön pince és tároló is van hozzá. Szerintünk gyönyörű a ház belülről (külső kép nincs róla).

 

Az ára pedig 12,9 millió forint, ami négyzetméterre 140 ezer forintot jelent – kicsit drágábban kínálják, mint amennyit az átlagos kesztölci eladó szeretne kapni háromszobás családi házáért.

Wekerlei téglalakás

A felújított lakás Kispest zöldövezeti részén található, 56 négyzetméteres, kétszobás, első emeleti. A konyhaszekrény is benne van az árban, ha ez számít, és az is jól néz ki. Felújításkor villanyvezetéket cseréltek, parkettát csiszoltak, lakkoztak, új fürdőkádat, WC-t, tűzhelyet, és mosogatót szereltek be. Saját vízórás, konvektoros, az eladó szerint alacsony a közös költség.

 

13,9 millió forintot kérnek érte, ami négyzetméterre 248 ezer forintot jelent – ez kicsivel kedvezőbb ár, amint amennyit átlagban a wekerlei kétszobás téglalakásokért kapni szeretnének a többiek.

Lágymányosi téglalakás

A másik legnépszerűbb ajánlat a fővárosban Budán, a XI. kerületben egy 49 négyzetméteres, másfélszobás, erkélyes téglalás, a harmadik emeleten. Itt is felújították nem régiben a parkettát, plusz lecserélték a radiátorokat és a konyhabútort is. Jövőre lesz egyedi mérős a fűtés, és vízóra is felszerelhető az eladó szerint. Befektetőknek is ajánlják, merthogy az egyetem környékén könnyen kiadhatónak tartják. A fűtés és a közös költség is 13-13 ezer forint havonta, azon kívül csak a villanyt kell fizetni, fogyasztás alapján.

 

Úgy tűnik, az eladó nem túl határozott, ami az árat illeti. Két hét alatt ugyanis kétszer változtatott, és nem is egy irányba. Először meghirdette 16,6 millió forintért a lakást, aztán lement 15,6 millióra, most pedig éppen 16,3 milliót kér. Négyzetméterre ez 333 ezer forintot jelent, ami kicsivel kevesebb, mint amennyiért az eladásra kínált kétszobás budapesti téglalakásokat kínálják.

Debrecen: az év háza

Hatalmas ez a szentlászlófalvai, igen igényesen felújított és átalakított családi ház: 334 négyzetméteres, 2 szintes, 5 szobás, 3 fürdőszobás, dupla garázsos.  A korszerűsítéskor a lakás épületgépészeti rendszerét (víz, csatorna, fűtés, szellőzés) és elektromos szerelékeit is cserélték. Gyönyörű, és extrák is vannak hozzá: a pincerészben például konditerem, szauna, zuhanyzóval, és borozó. A többit nézze meg a leírásban, érdemes! Ja igen, és ha a képek, és a leírás nem lett volna elég meggyőző: „Az év háza” díjat is elnyerte majdnem 20 éve ez az ingatlan. Nekünk is nagyon bejött!

 

Az eladók 64 millió forintot kérnek ezért a tuti kéróért, amely négyzetméterre mindössze 192 ezer forintot jelent, majdnem 10 százalékkal kevesebbet, mint a debreceni öt vagy ennél többszobás lakások meghirdetett ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik