Pénzügy

Még olcsóbb lett az életünk

benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)
benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 1,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag mellett az élelmiszer, a ruházkodás is olcsóbb lett. Látszik már a megyei matrica hatása is.  

Hogyan hathat?

Az 1,4 százalékos átlagos januári éves árcsökkenésen belül a KSH adatai szerint jelentősebb mértékben az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent. Az élelmiszerek, a ruházkodási, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára szintén mérséklődött, míg a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Az elmúlt egy évben

2014. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (20,5%), az idényáras élelmiszerek (5,5%), az étolaj (5,2%), valamint a liszt (3,2%) ára. Drágult viszont többek között a tojás (4,9%) és a házon kívüli étkezés (2,2%). A szolgáltatások átlagosan 1,7, a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokon belül a közlekedési szolgáltatások ára 3,3 százalékkal nőtt.

Az egyéb cikkekért 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára kiemelkedően, 16,5 százalékkal csökkent. A háztartási energiáért átlagosan 5,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent 2014. januárhoz viszonyítva.
A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,7, a tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal mérséklődött.

Az NGM szerint az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő.

Az elmúlt egy hónapban

2014. decemberhez viszonyítva viszont januárban jóval mérsékeltebb volt az átlagos árcsökkenés, mindössze 0,2 százalékos. És ezen belül voltak új, emelkedő kiadások is.

Az élelmiszerekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (6,8%), a csokoládé, kakaó (2,9%), a kávé (2,7%), a liszt (1,5%), valamint a tojás (1,4%) ára. Csökkent a cukor (1,6%) és a tej (0,4%) ára. A szeszes italok, dohányáruk 1,2, a szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

Ez utóbbin belül, a kéményseprési szolgáltatások drágulása miatt a szemétszállítás csoportban átlagosan 4,9, a megyei autópálya matrica bevezetésének hatására az autópályadíj, gépkocsi kölcsönzés és parkolás csoportban átlagosan 6,3 százalékkal nőttek az árak.

Az átlagnál nagyobb mértékben csökkent a ruházkodási cikkek ára, 3,3 százalékkal. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára szintén csökkent, 3,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára nem változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik